x0x0

Apr 14, 2011

R.E.Z.E.K.I A.L.L.A.H

assalamualaikum ;) entri panjang ni weyhh!!

first skali nak tari perhatian reader(s) cube tenung dalam2x fon tu!! nampak ape,, nie bukan optical illusion ke hape.. suke2x saje! wokeyh,, that is my lil sys's phone.. and dea letak gamba aku!! fuiiyoo terharu tuu!! tapi guess what,, aku search ANIQ ASHRAM kat FB.. xwujud laa mamat tuu!! aishhh,,kecewe haku!!

so ape yg dimaksudkan dengan REZEKI ALLAH.. okakkkkyyyyy.. mate, rupe paras tu sume tetap rezeki ALLAH.. nie nak cecite pasai dalam kehidupan.. aku of koz!!

dulu mase 2005 time UPSR, i was in a group of target pupils who can earned straight A's. tapi,, confident level aku x tinggi macam mount himalaya sane tu..aku tau level aku.. so even mase akujanji kat SRI WARISAN RESORT aku dipakse tok cakap dapat 5A tapi hati aku just cekal je jawab,," math je yang aku boleh target." even mak aku cikgu BI, and aku orang melayu.. tapi kedue2x subjek bahase aku HANCUSS berdebusss..tapi,, alhamdulillah,, aku dapat 4A.. tu daa mcam kejayaan mark jucerburb tok bukak FB-ing..

then masuk SMKIS.. yeah mungkin x segeren SBPI SELANDAR, MOZAC, SHARODZ (SSRA aku dapat stret tapi aku tolak sharodz awal2x), MRSM atau kokak2x pon TELOK MAS.. tapi competition dea,, boleh sakit jantung tawu!!

spanjang kat sch nie.. aku bukan lah sorang plajar yg dikasihi cikgu dan dikenali.. kes aku pun xde arr berat sangat.. aku dapat dok klass 1st whole 3 years tapi slalu gak kene halau ngan cikgu, masuk klass lambat, ponteng, tapi yang pelik mase aku menengah rendah memang boleh kire bape kali je aku tido dalam klass!! homeworks?? jangan harap laa aku siap.. au nie memilih.. cikgu garang aku buat laa,, tapi,, kalau cikgu yang ala2x je.. SORRY to say laa.. memang berjanggut laa cikgu tu tunggu keje aku..

tapi 3rd years,, aku nie daa sedar diri sket,, mule laa berubah.. maksud nyer bukan macam totally change juz because of exam!! nope,,!! berubah dari segi care pembelajaran aku.. lebih sistematik... buku SEJARAH,,bape banyak aku beli.. al-maklum laa aku nie BUTE SEJARAH banyak!! then alhamdulillah..

PMR aku dapat straight A's.. mak aku ckap,,
" ade hikmah kenape UPSR kau xdapat 5A.. kok melak dapat, tah kau gi blaje tah mane2x.. jadik orang ke x!! sape tawu kan.."

by then, isiborang SBP even aku x terlintas kat kpale hotak nie nak pindah dari SIS.. MRSM nyer borang?? mak aku yg isi,, aku sain je.. ape die nak pun aku xpasti!! disebabkan hati aku nie x berminat langsung,, tapi aku tetap berdoa supaye berikan aku yang terbaik dalam kehidupan aku.. so,, mungkin dengan xdapat nyer tawaran gi mane2x and aku pun kekal kat SIS itu yg terbaik tok aku mase tu.. dann,, aku xpernah menyesal..

aku daa paham selok belok SIS,, segale ceruk sume dah explore,, so bile masuk tempat baru mungkin buat aku kekok dann bukan jadik natural me.. so,, biar arr aku dok sini je..

SPM year,, aku dapat classmates yang macam hawau perangai nyer,, giler2x even chinese pon sekepale jer.. even klass 1st tapi biler cigu kuar,, klass sume kosong.. haiiisshhhh. sumer dok penuhkan tandas.. kadang2x seludup kuar biler cikgu ngajar.. setahun kitorang buat foundation kat 4 ALPHA,, kenal2x perangai,, analysis data kehidupan masing2x masuk form 5.. masing2x kuar tanduk-tocang!!

aku x pernah berminat nak masuk klass sains tulen, aku mintak tukau, pengetue x bagi, kaunselor pon same.. tabahkan hati..mogok blaja BIO.. tapi mungkin tu yang terbaik tok aku.. ALLAH menyusahkan urusan aku.. kalau lah aku dapat tukau kelass,, mungkin aku nie memain ke?? sape yang tau.. mungkin aku x berminat nak blajau addmath secare siryes dan zdapat aku ajau dakk beah yg setie je ngan aku bile exam!! SAPE TAU kan!!

result SPM?? sume menepati target aku cuz,, aku je yang tawu stakat mane aku mampu!! for my BIOLOGY,, aku x gagal.. credit jee..kire ok laa kan!! aku bajet aku gagal ari tuh..

mohon maktab kene reject, pastu mak suro follow along pegi walk in interview for nursing memang laa aku xnak.. yang sedap,, aku boleh bantai jawab ngan mak aku cam nie :

" alah mak, nak buat ape, ica x minat jadik nuse, sedangkan time bio dulu tarik syringe baru dah patah.. lagipun,, kang kalau ica gi interview, dapat masuk tapi x minat so xpergi. kan kesian tok budak2x yg nak jadik nurse tapi x dapat.. buat kene sumpah seumur hidup je nanti.. macam maktab,, slamat xdapat,, kalau dapat tapi memain je nak buat pe,, ramai lagi membe2x ica yg siryes nak jadik cikgu tapi xdapat interview, yang dapat plak dorang boleh kate, kalau dapat offer tengok arr keadaan nak gi ke tidak.."

biekite x dapat something tu, jangan salahkan takdir, mungkin ALLAH ade percaturan yang lebih baik tok kite.. =)

*classmates ALPHA'10

No comments: