x0x0

Feb 4, 2012

ALLAH ITU ADIL


assalamualaikum..

maaf aku hari ini bukan untuk kau perlekehkan hari esok.. cuz i do believe in KARMA..and ALLAH itu maha ADIL,, die kalau nak hukum kite cash je atas bumi nie.. sebab ape tau,, AKU DAH TERASA TERANIAYA..  and i didn't felt this before.. tolong paham situasi sebenar before nak judge aku macam2x

sebenarnye,, emosi aku 2 minggu nie completely unstable,, kalau dalam bohr theory,, aku nie dah kire valence electron which is the most unstable electron kan kan.. dengan kpale aku serabut giler nak exam,, dengan keadaan sekeliling yang completely x membantu.. so,, i'm a little bit down, stressed and all lah kan,, pekse plak aku nie kan jenis yang blaja  memain. maksud aku,, aku bukan lah someone yang semulajadi genius... lagi lah aku tertekan..


since semalam aku baru abis exam so,, aku decide nak balik laa minggu nie,, seperti biase,, rutin mingguan setiap kali balik rumah,, amik tiket ke mc, and menapak gi JJ baru,, tp minggu nie lagi adventerous sket,, aku kene redah hujan.. bayangkan lah. thats not the point of this entry sebenarnye.


sebenarnye,, mase aku lepas solat asar kat JJ baru,, yelah,, time aku tengah pakai tudung,, then aku terdengar lah 2 orang budak nie nyer perbualan.

G1: ..... kau boleh mintak 5x sehari, kau boleh.... 5x sehari,, kau boleh ....... 5x sehari.

yang aku pikir adelah,, budak nie keje ape,, cam best je,, aku assume budak tu baru lepas spm. pastu aku dengar lagi.



G1: semalam aku dapat penuh.
G2: subuh pun kau dapat??
G1: haah,, pastu aku buat laa keje sket pastu aku tido,, aku bangun nak sembahyang je.
G2: arie nie??
G1: arie nie tak dapat laa,, tapi aku dah qada'.. *diam* kau tau x qada' tu ape??
G2: tak.
G1:  qada' tu, maksd nyer, kau boleh ganti sembahyang kau kalau kau terlupe... lagi,, kalau kau solat,, kau buat dose, pastu kau solat, kau mintak ampun, dose kau xde laa..


the thing yang aku nak buat adelah,, aku respect budak tu,, dari care die cakap,, mungkin hati die baru je terbukak mendapat hidayah dari tuhan untuk mendekatkan diri dengan pencipta nyer.. waktu first time aku terserempak dengn 2 orang nie, mase aku baru je masuk JJ dan masih dlm keadaan basah. aku tengok dari style dorang pakai tudung,, aku cakap dalam hati,, dorang nie mesti x biase pakai tudung.. bukan selekeh,, tapi x bape nak kemas laa..

bagi aku lah,, bukan senang nak berubah,, nak2x lagi for someone yang lifestyle die dikelilingi dengan budaya yang tak berape nak pentingkan agame nie sangat.. untuk die nak berubah tu satu hal.. dan die boleh plak tarbiah kawan die,, and kawan die pulak memberi pandangan yang berminat. aku xsalah kan dorang sebab bertudung,, sebab tudung sekarang sejenis fesyen.. tapi aku memang respek arr,, sebab bagi aku,, even die terlewat untuk insaf,, at least die x makan sorang,, makne nyer,, die cite kat kawan die tu dengn harapan,, kawan die berubah laa.. means,, die memang kawan yang sangat baik.. orang kate,, better late than never..

aku senyum je dalam surau tu,, sebab aku sendiri sebenarnyer,, xde idea macm mane nak tarik kawan aku.. at least she's tries for something good..mane tau kawan die terbukak hati,, pahale besar tu.. dan tu betul2x buat aku senyum.

satu lagi yang buat aku macam terdetik gak bile aku nak gi maghrib kat JJ lame... ade budak laki,, maksud aku budak2x.. comel je,, die berhentak2x ngan mak die,, last2x mak die mengalah,, aku ingat ape.. pastu die pegi kat tempat amek wudhu'..and die amek laa air sembahyang which bagi aku perfect laa,, mungkin xbace niat,, tp die dah terlintas niat nak sembahyang pon kire okay laa.. budak nie aku rase dalam 3 tahun laa.

pastu tengh aku pakai telekung,, die pun bentang sejadah, angkat takbir, ruku' and sujud. aku ingt die nak buat satu rakaat je,, then die naik balik.. haha,, tapi biaselah budak2x kan.. tp bende tu buat aku terdetik.. even budak2x lagi tp die beria2x nak solat..




aku xde hak nak cakap pasal agama nie lebih2x as aku manusia normal gak kan,, tapi bile bende camni jadik depan mate,,serius aku cakap,, memang touching.. bile orang yang lupekan tuhan kembali ke jalan yang maha kuasa dan bile kanak2x suci bertegas untuk menyembah yang maha kuasa,, hati aku gile tersentuh..

dan sebut pasal hati,, line ini khas untuk awak, status caps lock facebook saye khas untuk awak, tweet saye khas untuk awak,, awak jangan ingat awak hakim nak judge saye dengan ape yang awak dengar IF u didn't try urself to listen to others..saye percaya awak ade akal yang baik untuk menilai seseorang. saye respek hak awak nak judge saye,, tp sebelum awak judge saye,, pastikan awak tau the real story bukan cerita yang diolah oleh pengolah terbaik..if YES,, awak dah buat sume tu,, ye saye respek anything from u.. but if not,, please stop from spreading all all the cerite yang tergantung xtau akar umbi tu..what if awak yang kene??

i'm hoping that u can read this,, but how can i tell u to do so?? sebab kau bukan silent reader blog aku. sebab kau mungkin xtau link blog aku. but if,, tetibe kau dapat mimpi link blog aku dan kemudian kau bace en3 kali nie,, massive thank you and aku memang harap sangat2x kau paham dengan ape yang aku tulis cuz i'm using simple english and malay kot. aku bukan gune sastera jawap cuz i'd issue!!


*as u maybe forgotten: doa orang yang traniaya nie makbul.* =D


No comments: