x0x0

Jun 27, 2012

AMBITIOUS AMBITION

assalamualaikum..


quite along day huh doesn't write any,, well the truth is didn't have any idea to write. BHAHHAHA.. chillin beb chillin.. so quick note,, JUNE,, 3 members of gigs will celebrate their 19 birthday which are teha, shasha and miera.. and massive happy birthday.. and the idea of making this kinda entry i got when i was waiting for my dad somewhere around 9pm today..

ambition or maybe cita-cita or 志望 or Ehrgeiz or உயர்வான நோக்கம்

aku tau masa zaman kecik2x dulu semua ada cita-cita, xlari lah macam aku, mase darjah 1 sampai darjah 2,, aku sekolah kat sk chenderah,, mase tuh perangai aku wat lek wat peace je,, xpernah pikir pasal cita-cita pun,, ikut kata hati,, xpernah terlintas langsung,, mase tuh perangai aku macam jantan sikit, eh bukan sikit tapi banyak,, aku jalan pon bahu atas-bawah-atas-bawah ala-ala gangster gitu, masuk redah hutan, main basikal ngn budak laki, buat up-wekang bagai, lepas tangan segala,, yang penting xde pon permainan pompuan yg aku main sebab dulu aku xde kawan pompuan,, kawan pompuan aku tu jelah sorang,, suba.. sampai sekarang deep in my heart,, sayang dea tuh lain macam laa.. suba, aku, loqman,, 3 serangkai yg xboleh dipisahkan.. hahahhaha,, nampak x aku dah lari tajuk,, biase lah,,kalau dah masuk memory land nie memang cam tuh.. yang aku nak conclude mase dok chenderah dulu,, kehidupan aku free,, aku xpernah terpikir pasal cita2x..

then aku pindah SK TERENTANG,, kat sana wajib pakai tag nama  yang ade tulis nama, kelas ngan cita2x.. haa,, time tuh aku menggelupur nak letak cita2x ape.. disebabkan masa tuh gerak khas tengah popular,, aku pun cakap,, CITA-CITA: INSPEKTOR POLIS.. masa tuh,, pekerjaan polis sangat dipandang tinggi oleh pelajar2x sekolah rendah macam aku ye lah,,polis ade pistol beb,, boleh main tembak2x.. nak jadikkan cerita xlame pastu,, gerak khas the movie keluar and sangat hits ye cite tuh and watak erra fazira dalam tuh,, inspektor syafiqah.. bhahahhaa,, femes sekejap aku kat sekolah..

lepas tuh,, aku ade lah pulak terpikir nak jadik arkitek cuz mase tuh arkitek macam gah je tapi sayang,, gua nak lukis orang pon xlepas.. pastu aku pernah terpikir nak jadik fesyen designer mase tuh dalam umur 12 tahun kot..memang adore lah kat baju2x,, pernah sampai terfikir kalau nak bukak butik,, jenama nak letak purpleblue collection.. aku pernah lukis baju2x,, memang kelakr lah tapi,, jangan gelak kalau aku tunjuk cuz it has been like 7 years since i draw it..


masuk je sekolah menengah,, lagi aku berkecai impian sebab,, aku xtau nak jadik ape,, yang penting aku dok sekolah tuh nak amek PMR,, tp naik je form 2,, aku amek KH perdagangan and kena lah belajar akaun siket,, mase tuh aku dah tanam azam,, lepas pmr aku nak masuk kelas amanah, nak amek akaun.. nak jadik akauntan..memang bersungguh2x laa aku berlajar,, tapi sayang,, harapan tersasar,, result PMR straight A's and pengetua x benarkan langsung budak straight tukar kelass selain dok kat alpha belajar biology.. sebenar nya,, bio tuh dah aku tanam dalam diri since form 2 lagi,, aku xnak belajar,,bukan xnak,, xhingin pon tapi apekan daya..digagahkan diri untuk belajar sekadar untuk ujian.. and masa tuh,, impian, angan2x aku terus gelap,, aku dah xtau nak jadik ape,, bayangkan sejak form 2 dah aku tanamkan nak jadik akauntan tetiba jadik camnie..

lepas je naik form 4, aku pernah cakap kat ayah,, aku nak further dalam math aku nak ade ijazah dalam major mathematics cuz masa tuh aku macam minat kat addmath,, subjek sains yang 3 adek bradek tuh,, aku langsung xpandang, al maklum laa,,masuk klass sains pon terpaksa..

Masa tunggu spm nyer result,, aku cakap,, nak jadik peguam since dalam family aku means family besar aku,, belum ade lagi yang amek bidang undang2x,, so that should be nice if i try lah kan,, tapi,, masa tuh belum keluar result,, bila keluar je result,, haa,,amek kau, aku terdiam dan terpaku serta terduduk kerana aku dapat 5A 3B 1C, orang kata okay lettew,, tp dorang xtau,, yang B tu BI aku,, yang terus meletakkan aku kat luar zon selamat untuk amek undang2x.. hampa sangat aku.. tapi alhamdulillah,, aku further kat matrik.

macam aku cakap kat entry lepas,, matrik buat segala kehidupan aku twist,, kat matrik,, baru aku tau,, sebenarnya,, aku lebih minat fizik dari math,, fizik seronok sangat,, tak aku nafikan minat kat math tuh masih ada..tp itulah dia kehidupan aku


disaat aku menulis entry nih,, sebenar nya,, aku terfikir,, macam mana kehidupan aku kalau aku ada rezeki menjadi jurutera dan dalm masa yang sama menjadi fashion designer.. deep in my heart,, still wanna be a designer, an inspector police, have major in math and also an accountant.. sebenarnya nak cari our true-self nie susah,,sebab ape tau,, silap2x haribulan,,kita boleh terpesong.. tu yang aku takut sebenarnya dalam kehidupan aku. tapi aku percaya, kadang2x Allah tu bukan taknak bagi apa yang kita mintak, mungkin kita xtau sebenar nya,,apa yang kita mintak tu x setimpal langsung dengan apa yang dia nak bagi. so go on with the flow, lantaklah oarang nak kata pa sebab,, end up bukan dorang yang nak dapat buah kemenangan.

till the next entry.. Jazakallah Khair and assalamualaikum. ;)

No comments: