x0x0

Mar 1, 2017

Nuur Syafiqah

Assalamualaikum

So banyak buat entry pasal kehidupan, why not buat entry pasal diri sendiri.

There is one quality of myself yang aku bangga gila aku cakap kau which is, the level of independent of myself is so high which there was a time where I think I didnt need a guy in my life cuz I can do everything myself.  I commit into my first serious relationship when I was 22 with a guy I didnt expect at all to be with. Tapi kalau kira berapabanyak aku jatuh hati kat orang, takyah ceritalah. Memang banyak nak mati but tell u this, I remember every single name of guy yang aku jatuh hati selama ni.

Early stage of my relationship is hard for me cuz I had to deal with a person. I let this person come into mylife without gave him a chance to discover what mylife is allabout. Maksud aku, masa fasa kawan dulu, aku totally tutup diri aku kat dia, and dia pon xde lah effort nak discover mylife since kitorang kan kawan. So bila dalam relationship, sesikit nak bagitau, nak update and everything, aku cam hmmmmmmmmmmmm okayy and then tak cukup pasal update, aku banyak kali lah kene larang nak buat benda yang aku nak buat, so most of the time aku akan buat, sebab I grew up with this nature, so dont say no to me.Boleh nak cakap no, tapi with the valid reason, selalunya kalau reason tak valid, aku x layan.  Cmon lah, 21 tahun aku single and Im soooooooo happy with my life, tak pernah terdetik pon aku ade rasa jeles nak sangat ade BF nak stuff sebab aku tau how complicated and twisted mylife will be. Only when Im ready to commit, then aku akan fikir.

Aku jenis buat keputusan sendiri, buat benda sendiri2x, taknak menyusahkan orang. Aku tak suka bila orang tak suka dengan segala decision yang aku buat. Aku tak suka deal dengan orang yang rasa dia superior. Bagi aku semua orang sama. Theres no such ticket yang buat kau rasa kau lebih dari someone. Aku suka dengan pendekatan cara berbincang instead of veto. Regardless berapa lama kau hidup atas muka bumi. Senang cerita,aku x suka deal dengan ego orang sebab tell u this, my ego so damn high kalau nak compare and I trained myself to suppress this Ego-thing to the very low level sebab aku suka berbincang dengan orang. Kira open my mind to listen to others. Aku jenis orang yang settlekan sesuatu problem by looking at other's perspective. Kira kalau dalam bahasa ustaz, bersangka baik dengan semua orang.

Sometimes aku rasa aku ni cam jenis baik sangat sebab nak menangkan semua pihak. Aku suka dok dalam win-win situation. Aku jenis sensitif. Bukan jenis sensitif dengan perasaan sendiri tapi sensitif dengan persekitaran. Whenever I sense gloomy aura, selalunya aku akan approach and cuba bagi the aura positive, tapi kengkadang aku guna pendekatan pegi mampos sebab asyik aku je kena jaga hati orang. Orang lain sikit tak kisah psal perasaan aku. Cam babi. Aku jenis cengeng. Sumpah. Aku memang cepat nangis. Aku kalau terlalu marah, mesti aku breakdown. Kalau sedih takyah cakap lah. Pernah satu fasa tu, seminggu hari2x aku nangis sebab aku down sangat. Tapi tulah, bila nangis pon aku prefer dendiam. Sebab aku tak suka orang confort aku. Up to this day, aku x jumpa pon lagi someone yang capai taraf untuk comfort aku. Aku nak orang comfort aku macam aku comfortorang cause I deserve that. Even my BF pon tak reti comfort aku. True story. Most of the time, aku balik kena marah sebab aku sedih. Kadang2x kena bebel sebab aku overthinking sangat sampai aku sedih.

Sampai aku kengkadang terfikir, seorang Nuur Syafiqah ni memang tak layak untuk rasa sedih ke atas muka bumi ni sebab lari dengan perwatakan dia yang cam kasar luaran. Emotion aku dah kena torture since I was a kid. Aku anak 2nd dari 3 adik beradik, Abang, anak sulung dalam family. Permata keluarga. Jihah, anak bongsu dalam family. Berlian. and then theres me. Nothing.  Tapi aku tak pernah kisah pon, so sebab tu aku train diri aku untuk tak harap kasih sayang orang, belas ihsan orang or anything. I can survived myself without all that. Thats why aku selalu doa, aku jadi kuat sebab battleship aku is wayyyyy different. Tapikadang2x aku kalah, and theres me crying sambil peluk bantaland tertidur, esok bangun, aku teruskan hari and buat2x lupa dengan segala bullshit yang aku tengah hadap.

Ade jugak situasi yang orang cari aku sebab susah. Aku tak pernah merungut. Aku tolong mana yang boleh sebab aku tau dia ade sebab kenapa dia buat camtu. Tapi kadang2x aku terasa jugak. Aku manusia biasa bukan malaikat. How baik sekalipon aku ajar diri aku tapi sifat buruk manusia pon masih ada tak pernah tinggal. I can conclude that Im the moving statue that have no sense of direction, or maybe I did sometimes had light to help me keep going but it will eventually end up at dead end.

If you ever read this, doakan aku kuat.

Regards,
Nuur Syafiqah Wahid
The most annoying person u will ever met.

NSW; TPG

No comments: