x0x0

Dec 28, 2015

Redang 2015

Assalamualaikum

#pikahwandsyazazubercuti

Long story short. pegi klik link atas ni.

One day, masa intern, this idea popped out sekali dengan Syazazu. Then decide, duit intern bulan 8 akan terus pi kat this vacation.

This time bawak tema vacation bukan backpack, bajet 500 untuk flight+ package. Sebab nak release tension intern so dont care, tapi one thing in conclusion, aku pi Redang lagi mahal compared to pegi Krabi but, worth it. The underwater view is soooooooooo to kill for compared to Krabi. Hahhahahhahahhhahahahhahahahhaa

Kitorang pergi 3 hari 2 malam. Okay, Syaza in charge pakej, aku incharge flight tix. First week kelas tu, memang burn lah. Flight selasa malam, rabu pagi pegi jetty, jumaat tengah hari balik Kuala Terengganu, dok airport sampai malam, flight balik KL malam tu.

Ok gambar.


Flight selasa malam around 8 x silap, turun Terengganu. Kitorang tido surau airport je sebab the next day tu nak pi jetty, orang tu pikap kat airport.


Sampai je Redang the view is soooooooooooooo cantik gilaaaa. Oh aku damek pakej Redang Reef. 2 session of snorkeling with group + 1 private session. HAHHAHAHAHHAHAHA yg private session sebab aku dengan syaza dua orang je melayu, so dia cam bagi attention kat kitorang siap jadik private photographer.




The mealsssssssssssssssssssssssssssss was incredible. Hahahhahahaa sedap lahhh. 

The first night, we actually had this 'the girl's talk' we talked about everything well, its not everything. dia pasal a struggle of life. when u try your best to fit in the so called new people in your life punya session talk. 


Second night, lepas bbq, jalan jalan tepi pantai. Actually we did baring sambil orang lalu lalang dont care pandang langit, syaza bukak lagu and aku tido. yee memang tak guna. Aku bagi chance syaza layan perasaan.






Then, balik. Yang ni cerita tak best. Kitorang beli flight tix malam so that, siang tu boleh jalan jalan around Terengganu dulu, tapiiiiiiiiiiiiiiiii I got sea sickness (maybe). Sampai je jetty, aku mual2x, muntah2x dasyat gila. Asyik tido je.

Sampailah got a text from my so called doctor, insist me to take vitagen. so memula macam malas nak layan, but then, yeahhh belilah jugakk. andddd yeayyyy baik terus. Thanks. Love u.

Sampai KL actually ade plan. Sampai ard 10 ish kat KLIA, then sampai UM dekat kol 12 gak, then terus tengok wayang. Pah ajak. Aku x ingat lah cerita apa. Lepastu melepak pelita sampai 5 pagiiiiii.

Thats it. aku malas cerita panjang. Gi tengok video tuuu.

Sep 16, 2015

Cameron Highland

Assalamualaikum
Ni namanya entri berani mati.
Tapi kisah pulak aku kannnnnn. Hewhewhew

Disclaimer: Sama ada entry ni banyak gambar aku, atau pemandangan, atau gambar penuh sticker sticker. Atau aku buat long story short je punya cerita so that biar tak terlupa. Hahahhahahahhahhahaa




15-8-2015
Tarikh seminggu lepas birthday
Acah sweet escape camni lahhh. Tapi sebelum sampai puncak tu, tercabar jugak lah hati berapa kali. Dengan orang yang nak pegi sekali tuuuu, sampai sejam selepas. Dengan pening mabuk sebab berpusing pusing tapi x sampai sampai, lagi rimas dari masuk terowong smart. Masa turun lagi worst, siap suruh berhenti tepi lepas sampai bawah, mual punya pasal.

Sebab dia ni unplanned plan roadtrip, so kitorang cam redah je. Apa yang pasti, first destination, nak pegi Moss Forest, jalan dah betul dah, tapi tetiba je sampai Ladang Teh Boh. Kau rasa, tak ke berkerut member sebelah cuba brain the situation.

It was my 2nd time pegi Cameron Highand, before this pegi masa 2008, so takpe lahh. Layan kan je.

Then, baru pegi Moss Forest. Cantik. I've got one favourite picture. Subjek and background cam awesome gila. Tapi tak boleh tunjuk. Ho ho ho. Nak sampai Moss Forest ni real jugak. Macam nak give up separuh jalan. Tapi yeayyy.

Masa turun tu, adelah terserempak dengan keta keta mahal ni, maka kami pon hanya gelak sambil wish goodluck dari dalam kereta. Hahahhaa

Then pegi lunch, solat, tengok kaktus lah, Taman rama-rama lah, Dengan Ular bagai. Yang ni gigih sebab dah turun, then naik balik and finally pegi pusing ladang teh Cameron Valley. Then, around 6 ish ke 7 ntah tu turun dari area atas tu.

Then sampai RnR Tapah memang mual gila gila plus penat lagi. Rehat n Solat semua before balik KL. Kesian dekat yang sorang tu yang dah rupa ape je tak bermaya letih x larat drive tapi still aku cam malas nak drive cuma boleh bagi moral support je sebab esoknya nak keluar raya dengan coursemates yang dah confirm2x kena drive. Hahahhahahhahahhaa

Tapi bila sampai KL, tetiba je hilang penat, so berpusing pusing lah kami dekat jalan yg sama termasuk pegi usha pondan tapi x jumpa. Ho ho ho.

Then balik.


Next up: Redang, Terengganu

Bukit Tinggi, Pahang

Assalamualaikum



Sesi bayar hutang camni lahhh. Long story short. Pegi Bukit Tinggi on the first day of Semster 6 dengan MT JTK. Dak dak kelas pertama katanyaaaa. Benda ni semua sebab kitorang tak cuti masa cuti sem tu sebab busy buat preparation KAKUM [baca: geng Mereput]

#GengMelepetPergiRoadtrip
Acap. Jannah. Bell. Syaza. Me
Bukit Tinggi- Melaka

Yang ni macam more pada entry bergambar je.

 Masuk Colmar Tropical kot nama dia kena bayar RM12 for the view lah. Hahhahahaha dalam ni ade je, kalau rasa2x nak pegi try kimono dekat Japanese Village, and banyak lagi. Cuma sediakan ongkosnya saja buk.

Then kitorang pegi tengok binatang. Acah2x animal lover memang ahh camni. Dia animal farm je. entrance rm3 x silap.







Then lepas je gi sini, kitorang terus pi Melaka. Beli Coconut Shake Klebang tu, then pegi DP hanya untuk tengok Kingsman. Then balik KL. Hahahhahahahaa orang-orang takde keje memang camni lah sayang. Hikssss

Thats it.

Singapore, 2014

Assalamualaikum



Okay senang cerita camni, Alhamdulillah kengkawan aku kat UM semua satu line gila diorang. So we are actually craving for doing something before kicking the new semestahhhhhh, which semester 5.

Konklusi. Minggu kedua semua balik. The kronologi;
Isnin bincang, lombok lah, bali lah, Bandung lah end up Singapore. Tapi flight mahal, so we decide to take the bus. Ok lek lek chill.
Selasa, aku-Syaza book bilik whichhhhh best nak mati bilik diaaaaaaaaaa.
Rabu, pegi beli tiket bas and buat passport, beli backpack lagi.
Khamis-Sabtu teruskan hari hari menjadi excited.

Membawa reminder: JANGAN CONVERT!!



Sabtu malam [13-9-2015]





Hajar-Anis-Shiks-Syaza-Mimie-Shamer-Pikah-Efa

Around pukul 9, kitorang gerak pi rumah Mimie. Tido sana. Su gerak SG dari Johor. Please get very familiar dengan SG punya train line.

Ahad [14-9-2015]



Gerak pagi pukul 8 sampai around 4. Then makan dulu. Su bawak nasi n tomyam dari Johor. Hostel guna Beary Best Hostel located at Chinatown which satu line nak pi USS so tak kisah lah and this hostel is kind of backpacking hostel which is veryyyyyyyyy good. A+. Convenience gila. Cantik. Bersih. Selesa.

Main point kitorang adalah untuk pegi USS, so ahad tu lek lek je, pusing pusing Merlion park which x lengkap lah Singapore trip kau if tak pegi situ kannnn. Masa ni, ade grand prix so, banyak jalan tutup.

Sekali lagi ditugaskan sebagai pembaca peta yang bertauliah, and FYI, masa kitorang sampai ni, kitorang langsung takde tiket balik KL. Hahahhahahahhaa so, that night baru nak explore nak pi cari.





One thing about SG. Sampai je sini, korang terus lah cari tiket kad ezlink mcm kad touch n go ni bagi memudahkann perjalanan korang kat sana. And kad ni, once dah redeem baki dalam dia, dah x boleh guna lagi like everrrr

Nak jadi cerita pasal kad ni, ade kes. Aku dengan Anis beli kad dekat couple Malaysia ni, tp diorang dah redeem duit balance so masa nak pegi topup, orang kaunter ckp x boleh sebab kad ni dah redeem. Berlari Anis pi kejar couple tu cakap kad ni tak boleh guna and Alhamdulillah, dapat balik duit kitorang. Both party learnt the mistake, diorang pon tak tahu.




Sepanjang dekat SG ni, lagi real tugas aku, pastikan kitorang 9 orang tak salah naik line train, kene pastikan masing-masing turun kat stesen yg betul, kene pastikan exit kitorang betul, kena tau the exact location bangunan yg nak tuju and the nearest train. Fehhh, pen dengan peta tak lepas woihhhh.

Lepas beli tiket bas, then kitorang pon balik sebab nak pi USS esoknya.

Isnin [15-9-2015]


Ponteng kelas dah pastikannn. ho ho ho. So, pepagi dah naik train ke USS. Check out bilik. Sarapan. Then we go. Keluar USS masa dorang tutup, then balik hostel, amek beg, solat then lepas maghrib teruskan perjalan ke area Station Bus. Tapi before tu pi cari makan dulu papehal okaayyyyy.

Then bas pukul 11 balik KL.


Selasa [16-9-2015]
Amek yang ade massage coach tu. memang heaven nak mati lah cerita dia. tengah penat-penat then dapat urut. Sampai KL around 3, then tunggu Subuh, then terus gerak KL Sentral. Dah rindu nasi lemak. Sumpah wehh sumpah. Dok Malaysia lagi best, makanan baaaaaaaaaaanyakkk. nyummssss. Sedap pulak tu. Thats it. Cerita hari Malaysia tahun lepas. Muahhxx



ANYWAYYYYYYYYYY, SELAMAT HARI MALAYSIA. Semoga Malaysia bebas dari mereka-meraka yang bullshit yang selalu memainkan isu perkauman.

Next, Bukit Tinggi.

Sep 14, 2015

Penang, 2014

Assalamualaikum
First thing, harini first day week 2 semester 7.
2nd  is, seorang pikah baru ada mood nak update cerita Penang. Setahun yang lepas.

24-27 August 2014
Pulau Pinang.
Syaza. Syikin. As. Azie. Me

August last year was a very super hectic month for me sebab every week memang ade je program. So This happened very tak dirancang when one night during the academic week, terspill out this idea dekat as and syikin. The setans of kos, then SYaza join, Azie pon ade. Pilih tarikh. As settle tiket flight. Then phewwww To Penang We Go.

23/8/2014
Cerita nya, aku baru few days kat rumah when mak tetiba cakap yg ade open house this particular date so I was macam, esok flight pagiiiiiiiiiii tapi malam ni ade open houseeeee. Cemana nak balik KL. bila pukul berapa and so onnn. So misi cari tiket kat MC berlaku and managed to grab 10pm punya tiket to KL. That night tido Ampang.

24/8/2014
Flight pukul 9 ke 10 ntah tak ingat from SBZ to PEN. Sampai Penang this was what kitorang buat.

RM 50 each for kereta [ kitorang amek MYVI], minyak, tol, etc and siap ada lebih buat bayar tiket masuk War Museum
Tempat tinggal : Leisure Cove. Credits to mak Syaza.
My overall spending there for all 4 days : RM 350, kurang sebenarnya.

This day, x buat ape pon, just jalan jalan dekat Feringhi, nak bagi familiar tempat and jalan apa semua lahhhh.

25/8/2014
Yang nie yang real ni. Jalan jalan pusing penang naik beskal tapi pepagi tu dah sesat nak cari bukit bendera. Hahahahhahahhahahaa. Tengah kabus x surut lagi kitorang dah terpacak kat atas tu. Then pegi street art. Haaa yang niiiiiiii. Aku incharge. Pegang peta sambil bawak basikal carik street art satu penang. Sorry, peta dah hilang. Aku bukan nak kerek, tapi kalau hidup dengan aku, InsyaAllah lah takkan sesat lah kalau bagi aku peta melain kau yg sesat kat hati aku tu lain cerita.

Matahari terpacak tegak atas kepala kitorang tengah main basikal. Tak ke gila. Mana tak hitam muka. Then on this day jugak pegi makan Nasi Kandar Line Clear and Pasembor dekat Padang Kota Lama tuuuuuuu.
Sewa basikal kitorang dapat RM10 x silap for whole day. Biasa lah kaki nego kannnn.
That night tu balik awal. Collapse.


26/8/2014

Yang ni hari sempoi sedunia. Kitorang lek lek. pegi Taman Negara Penang. Pilih trail hiking kengkonon nak tengok penyu, tapi separuh nyawa jauh. Dak Farahas dengan topi pantainyaaa, semua x percaya yang kitorang managed to walk 2 hours plusss just to tengok anak penyu and well with not so prepared punya pakaiannnnnn.

Then lepas zohor, kitorang buat Food Hunting Ni yang best. Sampai ke malammmmm. Dari Pulau, pegi seberang, balik Pulau semulaaa hanya demi makanannnnnn



27/8/2014

Lepas check out, terus pegi war museum. Tiket masuk x ingat, sebab bukan guna duit sendiri, maksudnya, tak keluar dari purse sendiriii then tengok banyak masa lagi, sambung pegi Snake Temple. Lepastu mereput kat airport Penang sebab flight delay then sampai Subang, mereput lagi, teman tunggu Farahas punya next flight balik Tganu.




Thats it. Cerita Penang. Cerita yang tak boleh buat aku move on even sampai sekarang. Serius talk. aku nak pi Penang lagi. Okay ini serius. Banyak je lagi benda yang boleh buat, but since kitorang nak leisure, kitorang xdelah buat benda2x in rushhh. Watlek Wat peace.

Ok done. Next up. Singapore!

Aug 21, 2015

Summaries


Someone asked me for full entries sebab banyak hutang cerita. Kahkahkahhh. Malas nak tulis. Tapi ni serius talk. I'll update pasal

  • Bukit Tinggi [Feb 2015] , 
  • Singapore [Sept 2014] 
  • Penang [Ogos 2014] 
and satu lagi tempat. nanti cerita. Haaaa tapi soon lahhh soooooon. Jangan risauuuuu, I ingat je lagi particular diaaaaaaaaaaaaaaaa. Hohoho.


p/s: Hitman 47 best. Go watch.
Dinner 9th

#DakdaktakbalikKampungPower

Wolfpack

#wolfpack

Poplook Warehouse Sale

Teater Tuah dan Jebat #adikberadik

Last day exam #wolfpack

TeleRaya #TeleIsUnity

#cucunenex

#Niners


Tak banyak sangat aktiviti this year sebab kena bahagi masa cantik cantik dekat semua orang. so tak dapat nak puaskan hati semorang. Sorry. So these are sort of things yang berlaku sepanjang sem 6 actually. 

Chiau

Aug 18, 2015

End of Syawal.

Assalamualaikum

So, lepas birthday, I celebrated last day of Syawal dekat suasana lain. Gila.
So like I said, Syawal kali ni cam busy, actualy, acah busy. Last year, setiap hari pi keluar, yang ni, weekends je boleh. Orang rehat weekends, kitorang baru nak bukak langkah merayau.

Sebab tahun ni intern, so coursemates memang ramai kat KL, so macam gigih jugaklah kalau nak gerak raya. Lels,

First weekends, Rumah Mimie kat Bangsar, then terus pi rumah Shiks dekat Senawang. Balik dah penat rupa hape je.

The next week pegi KJ rumah Syazazu, then balik Melaka kejap. huisshh

The next next week, Rumah Azman, Alina and Anwar. Lepastu habis dah raya. Hahahhahahahhahahhaa

terima kasih mimie untuk duit raya 

The people


Selamat Hari Raya. Tahun ni tak jumpa dak dak matrik. Tahun depan cuba lagi.

Aug 12, 2015

22

Assalamualaikum

Hello badass, wakakaka . Im 22 biatch. Acah matang acah power camnilah. So nak cerita long story short ke, nak cerita details? Okay kita combine.

August always be my favourite and since its 1st of August lagi I have this feeling yang its gonna be good.

Yup. It was.

7/8/2015
Its a clarify things day, sesi luahkan perasaan sebab perkara besar jadik seminggu sebelum. Orang matang settle depan depan. Kahkahkah

Was also wolfpack day. went to MERU and makan makan.
Balik tuuuuuuuuuuuuuu macam haram habis punah baju faveret, tudung kesayangan.

Kena campak dengan tepung telur.

It was really unexpected early birthday celebration and THEM. They know i love kek pandan like seriously, so, instead of cari kek pandan, diorang just susun swiss roll pandan and banjirkan with chocolate topping. I love you guys.


Thank you. Couldn't ask for more.

8/8/2015
Kena marah dengan mak and ayah. Ok takpe. Last day of 21 kan. HAHAHAHHAA

9/8/2015
Its that day. hiu hiu hiu. Nothing much. Selain dapat wish berderet. Thanks. Breakfast with the girls and went to cyberjaya sebab ada yang nak belanja makan. Jauh bawak pi makan macam kat KL dah xde tempat. Hahahahaha

And settled up few things jugak on this day. Real jugak preparation nak habis belajar ni. Macam macam kena fikir.

So dearself,
I bet yang u didnt see it coming kan, how u juggle with things.
Dah tak boleh simply mess things up.
Dah kena beringat in every step yg u buat.
Dah kena aware yang ade orang perhati.
Dah kena jaga hati org dengan lebih serius.
and at the same time,
Dah kena be ready and prepared on everything.
Dah kena start serious.
Dont be typical because the typical not suits u well.

Selain dari wish common yang aku dapat like, cepat kawen, cepat jumpa jodoh, actually there's this wish yang hit the most plus dia keep reminding that phrase.

"Jangan lupa berbakti dekat mak ayah. Tu yang paling penting dalam kehidupan."

Last words,
Thank you. Happy birthday Nuur Syafiqah binti Wahid :)

Aug 10, 2015

Happy Birthday, Dearself

It always be the most awaited 24hours moment throughout the year, yeayyyy.

and yet there are two questions that hit me the most yang buat aku react macam,
"Dah tua nya aku.."
"Are you really 22?"
"Are u ready for the world"

Hahahhahaa mcam otromen.

"Why me?"

One simple question.

Yet the answer aku boleh bagi 4 bundle kertas kajang pon belum tentu cukup lagi. Hahahaha.
Nanti baru update entry birthday yg super ohsem.

Ni dak Zieha buat sweet padia ntah, lels.
http://duapuluhtujuhempat.blogspot.com/2015/08/august-is-her-favourite-month-katanya.html

Jul 21, 2015

RAYA WOIHH

Assalamualaikum

Kahkahkahhh function gila namateyyy tahun ni sebab baru masuk raya kelima, aku dah update entry raya. Feh feh fehhhh. Padahal aku dah kena masuk ofis so sebab nak kill time, aku update lahhh. hewhewhewhewhehwwh

This year raya super packed and super busy, Just being home only a day before raya, itupun sampai rumah 2 pagi. Kudos to encik driver yang drive eventho sampai Seremban je and also beriya paksa to stay a night dekat Senawang instead of terus balik Melaka, tapi takde maknanya, terus berdesup balik rumah. Lels

Raya 2015

Hari Mantai
Pukul 10 dah gear up sesiap potong daging, kopek bawang, pasang dapur kat beranda belakang, and etc etc etc. Then terus keluar cari badam. Lels, balik terus tido, petang sambung balik merendang. Malam pukul 11, baru start buat kuih sampai pukul 430. Padan Muka.

Raya Pertama
Solat raya- salam raya-kutip duit raya- pegi kubur- Rumah cik Acah- Rumah Busu- Rumah nek Ngah- balik tido sampai petang- Kak Ikin, Abg Atan, Kak Ngah, Pak long, datang sampai maghrib- Lepas Isyak sambung Rumah Pak Ngah- Rumah Pak Long. Lepastu pengsan



Raya Kedua
Ada orang sentap pagi pagi- buat preparation orang nak datang rumah sebab selalunya raya kedua rumah kena serang bak tsunami- Lepas zohor pegi rumah Shaz- then dengan berbaju raya lengkap melayan; Toksu- Kak Ipah, Kak Ain, Pak Ngah punya company - Neksu Sapiah punya company - Cik Cek

and around 1230 jugak lah habis settle mengemas bagai semua.



Raya ketiga
Its a GIGSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS DAYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH. Not a sister by blood, but is tied by heart. Haaa gitchewwww. Tak ramai join. Melepak pon sampai Maghrib je, lepastu balik terus tido.



Raya Keempat
Gathering with dak budak sekolah rendah. Yeaaaa ada koleksi gambar paling mahal this year. Test to make sure diri tu dah betul betul move on belum Alhamdulillah berjaya. Yeahh, so hati dah completely dipulangkan, so siapa next yang berani curi? heh,, make sure kalau curi takyah pulang2x dah okayy tapi in return, i must keet yours. Hahahhahaa

Malam balik KL, tapi singgah open house pakcik Shiks. sampai KL pukul 130 terus tido esok keja.



Thats my first four days of raya sebelum kembali mereput dekat ofis. So,sekolah rendah dah, sekolah menengah pon dah, matrik dengan UM bila lagi? hiks

Selamat Hari Raya.