x0x0

Dec 31, 2012

2012: REMARKS

ASSALAMUALAIKUM

hei guys, yeah,, I'm starting to write this on 254am 31122012,, well. sekarang tengah hujung2x study week.. well, as for me,, mood tu sebenarnya x sampai tu yg x sedar diri lagi, padahal rabu dah final!. *sigh*


2012, phuhh a year yang best, mencabar. I did graduated from Kolej Matrikulasi Melaka with well,, consider its my rezeki there. I dapat masuk UM where i know (most of people like dying to study here I guess, Alhamdulillah), ohh, I changed my phone.. hahhahaa. Kelas S22T5,, well,, kitorang xde lah pandaiii sangat or not.. kitorang sume memang tahap yang biase2x je. dari segi pelajaran,, tapi kalau dari segi ke-setanan,, mungkin kelas kitorang top kot!! ahaks..

http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/05/s22t5-year-in-making-thick-and-thin.html
http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/05/s22t5-year-in-making-part-2-that.html

2012, the last year, i have teen!!sad, life is sad. Tahun depan dah 20, but still I've 8 bulan nak enjoy. Dan akan dienjoykan dengan semahu2x nyer. Quite selalu lah jumpe GIGS,,hehehee,, kat sagil, time hari guru, jumpe saje.. Me is happy.

http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/01/we-found-love-in-jungle-bebeyhh.html
http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/08/officially-19-time-flies.html
http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/05/2-years-guys.html


2012, list crush bertambah.. hahhaha,, ada tujuan sebenar kenapa menambahkan crush. Everything happens with a very nice reason. Kau ingat aku sewel nak dok minat2x seseorang tanpa sebab,, well among all sebab2x yang ada, ade satu major sebab why I did this.. Masuk UM, minat SE, mase jadik fasi suke tengok muke ZH.. hahhahaa

http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/06/graduasize-resulthope.html
http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/06/circle-of-friendship.html





2012, circle of friendship becomes bigger. I like this one, coursemate telecom, sangat best, sangat sporting sangat sewel dan sangat giler2x. Planning kerja last minutes memang dorang terer, kitorang biase2x je.. Ahaks, taknak bagi lecturer letak harapan, biaselah, kalau dalam cite hindustan tu,, hero memang selalu kalah dulu.. hehhehehe.. dak-dak kolej, niners. well,, jangan cakap!! ;))

http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/07/upu-2nd-time-and-cuakkss.html
http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/09/the-exhausted-week-minggu-haluan-siswa.html


And this is the story I rahsiakan, but yeah,, mungkin dah sedia untuk dikongsikan kot.

2012,  sedih giler bila ade part of dak2x KMM yg macam putus gitu. I did cry masa last day kat matrik, aku xpernah rase teringin nak peluk someone. aku xpernah terfikir yg aku akn nangis waktu hari perpisahan. but yes, last day, paper kimia tamat 330ptg 26.4.2012, mase orang rushing balik bilik sebab nak pack barang, nak check out bagai termasuklah aku, aku gagahkan diri amek2x gamba dengan semorang, and lastly, sampai laa kat sorang insan nie

" Aku mintak maaf sepanjang setahun perkenalan, walau singkat tapi dah macam adik beradik, kadang2x kalau aku cakap2x kasar, aku bukan ade niat pon, sekadar gurauan, kau kenal aku kan,. Halalkan ilmu kau tok aku, makan minum, terkasar bahasa, terbuat salah, terguris perasaan, terkacau. dan segal ter yang ada"

aku pegang tangan die, sambil air mata bergenang lepas tu aku tahan macam mana pon, air mata tu tetap jatuh, aku seka2x, makin laju air mata tu jatuh.. yaya, nisha, nani tengok sume pelik sebab dorang x pernah nampak aku sedih.. not on that day, so dia tarik aku, makin laju air mata aku turun. and lastly aku cakap

" aku mintak maaf untuk semuanya, aku mesti rindu kau."

aku x sangka setaon aku kat KMM aku boleh end up dengan menangis meninggalkan seorang sahabat, tapi ntah kenapa aku rase macam xkan jumpe die lagi. yeah, my feelings right, she changed. and I miss her damn much.

2012, aku x regret masuk KMM, aku x regret apply UM. As I said, sometimes, aku mungkin menyesal, tapi tu kat mulut je,,kat hati lain.  hahahha... 2012, bagi blast, suka duka remaja memang aku kene hadapi tahun nie lah. and now, its 9 minutes before new year.. what I can conclude is, aku harung 2012 dengan jaya dan aku x menyesal, x terpalit langsung rase menyesal, pahit manis tu asam garam kehidupan remaja!! and yes, this year really buat aku jadik lebih matang, lebih realistik. sebab aku hit something that made me have to think as wise as I can, kalau salah pilih, boleh lingkup wehh.. ahakss

last year post: http://blackforestdaim.blogspot.com/2012/01/last-post-this-year.html

new year resolution: MOVE ON, kalau sebelum nie single atas nama bukan hati, but next year gonna be different. sebab, aku dah redha.. hahhaha

testing.

a post will come. just wait. serius, by the end of 2012, i'll write something, a thing yg berlaku in between the last entry, summarize yg best, a status will be post at FB. compliment each. A wish yg I semat, I'll tell u guys. a story. my story. a status. my real status abt who am I. Just wait. =)

Nov 18, 2012

KEM JATI DIRI FASA 1 UNIVERSITI MALAYA: eagle ranch

1st DAY: 1st task

1st day: They asked abt sejarah type question, sorry, I'm out.

1st aktiviti: PAINTBALL. tu aku dengan penuh bergaya
2nd Day: Tepi Laut. U know I love Laut kan

Part of 9th [HORNETS] nyanyi lagu PELITA. ohh rindu MHS
11th: KUAZ. GEMURUH kot?
TELUR:AYAM:DINASAUR:RAJA. Indoor games
WAR GAME: before the battle


WAR GAME: grup aku laa tuh yang kene 'turun'


WAR GAME: The Battle

LAGU TEMA: BILA DIRI DISAYANGI

FAMILY 6 HEP UNIVERSITI MALAYA
THE FI5TH

FASILITATOR

FAKULTI PENDIDIKAN: born to lead the leaders to the right path

FAKULTI SAINS: the logics and facts are needed

FAKULTI SASTERA DAN SAINS SOSIAL: arts is special, so do us

FAKULTI KEJURUTERAAN: awesomeness is ours

Some pictures to be shared, fun and cool there.. there are a lot more pictures actually but, well, let it be kept in our heart.. hahaaa!!

Nov 11, 2012

2 WEEKS: summarize all

Bismillahirahmanirrahim.

sunset view at MC 2 weeks ago: aku berniat agar perasaan aku kat dia pon terbenam sama
Assalamualaikum. I know, dah dekat sebulan x menulis,, pheww.. busy mungkin. well, let me sumarize all things that happened to me in the last a month (if I can still remember).. krik krik krik krik.. hahahha i cant remember,, but apa yang aku ingat is the past 2 weeks I came back home after almost 2 months stuck at UM.. pheww..

Last 2 weeks balik rumah cuz raya haji,, excited punyer perasaan jangan cite lah,, memang tahap tertinggi cuz in that time,, aku memang tersangat2x busy+stress.. niat memang nak away from UM + KL + 9th.. so,, excited nak jejak melaka memang di excited state lah weh.. first time naik LRT sendirian,, noob tahap tertinggi, dari stesen U pegi KL sentral, then amek KLIA transit, turun kat stesen BTS.. phuhh,, but as always I do, xkesah first time ke ape, tapi muke jangan cuak, buat lek buat cool. haha.. so dari TBS gerak gi MC.
sampai MC, shasha amek, and ade teha jugak.. so,, time maghrib tuh, pegi dominos,, tapi makan kat tepi masjid al-azim.. then, pegi jj baru,, reround situ je.. and then done.. ahad balik 9th semule..

KLIA transit punyer tiket

captured this sebab nak jeleskan classmates telecom
but this time balik, aku ade pasang satu niat, where I really need to neutralize my feeling toward someone.. hahhaha,, so balik, dengan menggagahkan hati mencube.. well,, susah memang susah. how can in sudden I stop stalking his twitter,  how can I start ignoring some of his timetable and all.. but yes, Alhamdulillah,, dapat dilakukan dengan baik. 2 minggu yang smooth, 2 minggu yang nice, 2 minggu yang baik... hehe.. but,, there's also some but here.... but i guess, let me just keep it myself. my own very self..

so the first weekend after balik, pegi kem jati diri kat PD,, such a wow. seronok.. well, actually, niat nak have fun je eventho ade some cakap2x yang x elok before pergi, tapi sebab niat betul,, so ape yang boleh conclude,, sape x pergi, memang rugi.. dah laa free, makan sedap, tido best, x rushing!! seronok.. ingat nak tepek gamba,, tapi,, x jadik laa.. banyak sangat!! nanti buat post baru sebab nak tunjuk gamba..

Classmates tele yang join jati diri

 so then the 2nd week,, tetibe, aku ade satu family besar kat UM called as family 6 HEP.. hahha,, the last RABU, kitorang gather sesame kat gazebo KPS, buat havoc.. yeah.. memang cool lah.. seronok.. tapi before that, aku ngan klassmates pegi have fun kat mid. malas nak gi wayang,, pegi bowling,, memang seronok. sumpah.. rase bonding makin kuat.. 10 orang, tapi jumpe geng dak2x tele yg lelaki dalam bas,, sampai mid, kitorang terpisah.. hahaha.. event kat KPS abis around 7,, then balik 9th,, aku ingat nak jalan kaki pegi 4th malam tuh, tapi hujan punyer lebat plus aku dapat tau ade meeting,, so xjadik laa.. tapi sampai2x bilik je, rumet aku cakap, malam nanti ade earth hour peringkat kolej, so,, pas mandi, aku pon turun dewan, nak support event.. hahha,, dapat light stick yaww..

UM cares- Earth Hour
KHAMIS pulak, nothing special but i wore baju kurung where i guess something yang pelik kot untuk classmates aku.. hahhaha,, but malam tu,, fuhh,, aku ngan hajar,, dapat nightmare,, hehe,, where one of our PM sit dekat meje sebelah and the situation was really awkward.. sangat, almaklum laa,, kitorang x tegur langsung,, macam kwaja pon ade!! heheh then JUMAAT, aku balik, tapi kali nie, balik ngan zimy cuz mase bowling hari tuh, terjumpe die,, aku cakap, alang2x die nak balik UPM tuh, ape salah nyer die singgah TBS, belikan tiket balik.. hew hew. then SABTU, aku pegi bowling kat MIBC dengan dak along then wayang, skyfall. AHAD: aku beli kamera baru menggantikan nikon coolpix s220 aku yang rosak hari jumaat arituh, aku rembat olympus PM1.. and done..


"I'm not faking my smile! but when I do, no one ever notice, but someone will just know it!"- PW


Oct 18, 2012

ALHAMDULILLAH: JPA


assalamualaikum.

so, what else should I say now,, few days,, rasa diri down, rasa diri x mampu, alhamdulillah, rupa nyer, ade perkhabaran gembira. mungkin hari nie jadik titik tolak segala nya. kepada sahabat yg xde rezeki untuk kali ni, its okay,, mungkin ada ganjaran rezeki yg lebih besar telah ditetapkan untuk korang, kepada sahabat yang dapat, InsyaAllah, boleh jadi pemangkin untuk lebih gigih. Kepada sahabat yang mendoakan kejayaan ini, syukur Alhamdulillah, doa korang di dengari ALLAH. Jazakallahukhairan. ;)

Oct 11, 2012

feeling

what"s the worst feeling??

u fall hard. *sigh*
permudahkan segala nya. aku mohon korang yang bace, doakan aku kuat. bende ni serius.

Sep 29, 2012

PERSEPSI

Assalamualaikum ;)

Entri kali ini mungkin berbeza dari entri2x yang lepas. Maaf.

Seharian aku hari ini berlegar2x di Kotaraya Kuala Lumpur. Dari pasar malam sehinggalah tempat shopping orang2x berduit. Ketika berlegar2x di kawasan Masjid Jamek, aku perhatikan sekeliling, oh betapa aku rindu suasana Pasar Malam di Jasin yang x begitu sesak jika dibandingkan disini tapi sememang nya, disini lebih meriah. Dalam pada aku berjalan, aku lihat orang2x disini lebih mesra, selalu saja tersenyum, bukan sahaja penjual, malah pembeli turut tersenyum pada sesiapa saja yang lalu. oh lihat begitu mesra nya rakyat ini.

aku teruskan perjalanan ke sebuah Gedung Membeli-Belah disitu, wah,, sungguh ramai sekali orang2x yang berlegar2x.tapi sayang, mata disajikan dengan mereka2x yang duduk disitu menagih simpati. ya, mungkin silap aku, mungkin persepsi aku bercanggah tetapi, di pusat tumpuan pelancong itu, sungguh tidak patut mata disajikan dengan permandangan begitu. tapi, dalam ramai2x itu, aku tertarik sekali memandang seorang tua yang duduk bersimph di anak tangga yang ditengah2x sambil menulis sesuatu dalam jawi, tulisan khat untuk lebih tepat. aduh indah. beliau dikurniakan bakat yang bukan calang2x orang ada. tak sempat aku melihat lebih lama, kaki ku melangkah masuk ke pusat itu menemani sahabat aku mencari keperluan nya.  selepas beberapa ketika, kami keluar, aku lihat, ada sekelompok kanak2x mengerumuni seseorang, aku mendekati, ohh,, aku tersenyum,, si tua tadi sedang bercerita. ntah cerita apa pun, aku xtau,, yang pasti cerita tu menarik.

kaki melangkah laju sehingga di penghujung deretan gerai, aku harus menunggu sesuatu. di kaki2x lima, penuh dengan gerai2x jualan, sedang aku menunggu di hadapan sebuah gerai, tatkala kaki aku ingin melintas jalan ke seberang sana, aku terdengar suara, " Kalu xnak beli, jangan duduk depan kedai orang.".. ohh aku terdiam. ini lah dia persepsi rakyat ini, dikatakan orang lain menyibuk, dikala tiada urusan berkaitan. tetapi tidakkah beliau terfikir, yang gerai beliau itu telah pun mengambil hak orang2x yang ingin menunggu sesuatu. tak pe lah. itu persepsi sendiri.

langkah di teruskan lagi ke KLCC,, ohh aku terkenang memori kanak2x aku, kali terakhir aku menjejakkan kai disitu pun aku x ingat bila, sudah terlalu lama yang pasti. aku terus tersenyum. tetapi sekian lama aku perasan, pekerja2x di kedai2x yang ada tidak begitu ramah, serius. aku terdetik, sungguh ketara beza nya disini dengan kedai2x di tepi jalan. mungkin mereka bangga dapat menjual sesuatu yang berharga melampaui batas pemikiran walaupun hanya sehelai pakaian dalam. ceh.. tapi mungkin aku silap, ini persepsi aku.

melangkah keluar ke taman di situ, aku melihat,,ada perempuan dengan rokok mungkin beliau stress atau mungkin sudah terbiasa, entahlah. lelaki yang beria2x menjual telefon, walaupun telah ditolak dengan muka sombong aku tetap bersungguh2x untuk menjual, aku menjeling, ohh samsung ace, kenapa bersungguh2x untuk menjual dengan orang yg lalu lalang, telefon curikah??, pasangan yang berdua-duaan, berpegangan tangan, mesra, tapi sayang bertudung. terpalit rasa kesal di hati. ada juga family yg datang beriadah, meluangkan masa. pelancong yang kagum dengan suasana disitu. warga2x tua, anak2x muda, dan semualah. masing2x aku lihat dan meng-intepretasi sendiri. haha.. mungkin mereka melakukan benda yang sama terhadap diri aku. siapa yang tahu. =)

:. senyuman yang menyembunyikan 1001 duka .:

Yakin. itu sahaja yang perlu ada dalam hati. InsyaAllah dipermudahkan segala nya. :). sehingga entri akan datang, Jazakallahukhayran. Assalamualaikum

Sep 9, 2012

the exhausted week: MINGGU HALUAN SISWA 2012/2013

ASSALAMUALAIKUM. ;)

heyy,, done my MHS last night, it was awesome. sue me, if not,, but as for me, i was extremely enjoyed each day even they were torturing us and make us feel like having a summer camp in kem tentera but over all,, it was GREATTTTTTTTTTTTTTT.

I'm a niners. and overall we got first place among all KKs,, winning 2 gold, and 2 silver in sukan,, 2 gold in kesenian.. well the best ever.. ohh,, didn't have much pictures cuz, my PMs didn't allowed us to bring our handphone along,, but the memories remain close to heart.

9 hebat, kami warga 9 hebat,
9 hebat, kami warga 9 hebat,
kami semua turun ke sini,
satu jiwa satu semangat,
sembilan hebaaaat, disanjung saja.

oh 9 kolej ku, kami semua bersatu
tak gentar musuh seribu, SERIBU
kami semua bahagia,
di bawah lembayunya
9 kolej ternama.



here some of my curik2x pictures, during MHS and the dinner.



 win gold medal for netball 



 the KK9's PMs.. them, the one who willing to sacrifice their times for us. thanks.. =)



Aug 27, 2012

MOOD: RAYA #2012

Assalamualaikum.

heyarghh, its almost 20 days i didn't update any in this. well,, quite busy since i'm about to off to UM next Sunday.. buhbye MELAKA..

YESHH,, August 2012,, what i can summarized is THE MOST hectic month i guess compared to the past 7 months this year. Not even April gave me such a 'BOOM'.. (final exam in the past April). Bad news, Good news, Ramadhan, Syawal, Independence Day, my birthday all in August. The bad news were: my cousin and uncle died. my cousin died a day after I was celebrating my 19 birthday while my uncle died on the first Syawal. =( while the good news was, I got a new nephew with the exact same birthday as mine..

Syawal tahun nie, Alhamdulillah seronok cam biase but a bit hambar cuz when all the sedara-mara have to rush off to Seremban sebab pak long meninggal, so after Solat Aidilfitri, we straight went to Seremban, Konvoi 4 keta. Not even do our routine to pegi kubur and salam2x like others do on the first Syawal. Selamatlah a day before tuh i asked my dad to bawak pegi kubur atuk yg kat terentang, if not, memang tak lah.


A day before tuh, memang penat tahap superb. cam biase lah mengemas tapi tahun nie berdouble, since me and my mom cat rumah, so keadaan rumah yg super Karam tuh,, membuatkan I've to sleep at 4.. heeyarghh...

This year we pick, actually, I picked BLUE as theme,, but we were not so BLUE on the first RAYA, since ayah used Turquoise, mom with Blue black and jieya black and left me and abang only who scored the goal. we'd blue. tahun nie ramai pakai biru jugak, CIS BEDEBAH sungguh.

a day before: Ungu + Putih
1st raya: Biru Gelap
2nd raya: Maroon
3rd raya: Pink + Putih
4th raya: Coklat + Ungu
5th raya: Oren+ Kelabu

As for my club yang datang rumah, massive thank you,, tahun nie xde rumah terbuka since i'm busy doing my U stuffs so sorry, but guys yang datang,, well massive thanks you.. the pictures showed like missing one batch. haha.. my alpha-mate, they rocked my house too, plus alip as Beta's , amir as Gamma's and mice's friend


well, i guess this is the wrap for today. and now, i'm telling you what, gonna pay for the yuran masuk U tomorrow, a bit lazy before. well i'm guessing I may be a great chairman of #lastminutesteam. and till the next entry, PRAY ME WELL and SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. =)

Aug 1, 2012

back years in 2005



assalamualaikum,, told yaa in ze previous, gonna bring u ollz back in 2005, i mean, MY 2005., first of all,, here my luvely-dovy house.., nie mase zaman balik sekolah kena jalan kaki lah.. rumah aku-sekolah mengambil masa 20 minit jalan kaki. harap maklum.


back in 2005 where i was 12, and IF i could turn back time, i'll go to this year as every single thing happens today because of that 2005., year 6, not that crowded, 11 girls, 18 boys.. and i challenge myself now to written out their names, just their nick. ready??


failed, have to bring out back the list as i'm not very sure about the boys. as for the position,, boys,, macm nie kot?? luper lahh.. girls, InsyaAllah betul.



well,, dari sekolah rendah lagi dah berpuak.. bukan puak yg x campur orang, cume puak as puak, bile aktiviti je,, aku berempat.. and geng kecil aku ditafsir, NASH.. amik first alpha from our name, stands for Najwa,Amiera,Syafiqah,Hazirah. bhahhahahha..


kenapa aku suka 2005,, well enough say that,the first time of everything i guess,, met that one guy here too,,and ada banyak cita menarik thru this year, or in that school.. sebagai student UPSR, most of my time, spent with them, camping, tuition, extra classes banyak lagi lah.. terlalu banyak,, as long as i can remember, masa mak nak cat the whole rumah, aku x tolong langsung as too near to UPSR so like, make the house macam hotel je, kluar pepagi, balik pukul 1 petang untuk makan,then pukul 2 pegi sekolah petang, balik 6.30 and malam kelas tambhan sampai kol 10..the same with weekends plus, the most hectic days through week even on Sunday.


"tempat adik beradik"-with mimah, miera ,najwa, ziera, fatin, nora, aida
 tempat nie kinda memoir jugaklah cuz for 4 years, everyday time rehat,, will makan2x here.. yeah 4 tahun je ngan dorang since aku masuk mase darjah 3.. and my very first friend kat sini tu haa,, yang pakai baju pengakap dengan scarf jambori- aida faridza jaafar.. yee seriously, dealah insan pertama yg tegur aku masa mula2x jejak kaki kat sini. tapi disebabkan asik je kena tukar2x tempat,, tu yang jadik rapat ngan najwa.

tempat adek beradik nie located dekat depan bilik KH, its kinda mini zoo there actually, but not as term zoo yang ade haiwan, no,, just the path way,, or i can say,, mini taman botanikal,, sebab ade macam2x jenis pokok, refleksologi,tempat lepak,kolam ikan dan yg paling best, locate betul2x blakang buku besar piagam sekolah.. redup dan nyaman.

kelas kat sana kat tingkat 2, sebaris dengan bilik guru, pejabat, bilik guru besar,, senang cite,, classroom aku located at the same floor as the admin's. memang sakit laa weyh,, kelas paling hujng, kena naik tangga, lalu dulu segala bilik2x menggerunkan tuh sebelum sampai klass and much worst, we're the only class up there.. so disebabkan duduk di bangunan admin,, cikgu pun cat mural at the wall of the stairways tu.. gambar under the sea x silap..everyday,, everytime nak naik kelas, sampai kat anak tangga pertama,, aku akan than nafas, sampailah anak tangga last,, konon2x ala2x menyelam lah tuh.. seronok...

me and miera. tembamkan !!

kalau nak suruh cita pasal kena rotan, jangan ccakap lah, 2 entry silap2x x abis.. serius beb,, aku + kitorang sume nakal. sangat nakal.. hari2x muke kitorang yg kena rotan,, and bukan calang2x orang yang datang rotan tau,, Guru Besar turun padang sendiri,, dari rotan die yang palingv tebal sampai paling nipis, sume tangan aku dah rasa, tu yang sampai aku bawak minyak gamat hari2x datang sekolah.

speaking about ze cruel-evil headmistress,, aku x suke die like seriously,, pernah punya sakit hati aku nih,, pakat ngan dak2x pompuan lain, nak pancitkan tayar keta die,, tapi disebabkab,, masing2x punyer tahap iman menyelamatkan keadaan,, takut x lepas UPS,, so x jadik laa buat.. its kinda secret mission for the girls.

dah nak ujung2x tahun tuh,, the boys buat persembahan lagu man bai-kau ilhamku,, tu pasal lah sampai sekarang kalau dengar lagu tuh, macam tersentuh sangat2x cuz dorang main sambil petik gitar. every wednesday pulak,, since ade koku,, sume tak boleh balik cuz cikgu takut ade yang ponteng,,tapi kadang2x berebut nak balik rumah nora sebab rumah die belakang sekolah je plus nenek die masak best and its FREE,, tapi adalah rintangan,, since pihak sekolah dah tutup segala jalan keluar masuk dari depan, belakang kiri kanan sumelah,, bile time nak cabut tuh, ikut jalan belakang and kena panjat pagar.. bhahahaha.. seronok beb..


me wearing prefect uniform during sekolah agama


 as for me myself,, ade some memories yang xboleh share, just enough to say that, sumpah seronok. ape orang kata jumpe seorang insan?? yee,, xmalu nak mengaku,, saya jumpe that one guy kat sini jugaklah.. tpi sekarang insyaAllah dah neutral ..7 tahun kan.. some memories yang kelakar, yang menggelikan, yang seronok itu dah pasti.. Alhamdulillah, kenal dorang and still can smile if jumpa.. ;)

Jul 31, 2012

ideas come on ideass

Assalamualaikum.

its quite a long time i wrote something here,, ohh almost a week back. the fact is, i didn't have much pretty ideas to write about,, well, told yaa about my result, UPU, how's my way of study, about my feelings, matrix vs .......,, and the latest, ramadhan entry. so what else,, since my now life, is a no-no,, lke i don't have life, sittin' here.................... ohh wait,, just got an idea,, let me take you to 2005, where, yeahh well...

Jul 24, 2012

PUASA RAMADAN 2012

Assalamualaikum. 
still not too late to wish, Salam Ramadan. Semoga Ramadhan tahun nie membawa 1000 kali barakah untuk pembaca blog ini dan semua umat islam. disaat para saudara kita sedang berperang dengan nasib, kita patutlah merapatkan tangan penuh pengharapan kepada para saudara kita yg berada di dalam kesusahan. ;)





Jul 22, 2012

KISAH IBLIS BERTEMU RASULULLAH

Assalamualaikum.

sebelum tuh, izinkan aku mencuri hati, minda serta akal dan yang paling berharga buat kamu tika ini mungkin MASA,, luangkan masa kau untuk membaca, sekadar berpesan2x sesama saudara, InsyaAllah.. nie aku copy paste dari seorang insan dan aku rase bertanggung jawab untuk menyebarkan. mungkin ade yang mempertikaikan, tapi, InsyaAllah,, kalau ade yang berhati murni, nak berubah, teruskan,, kita mungkin ISLAM pada nama dan keturunan,, dan sangat elok untuk kita terus mengislamkan diri dan hati serta seterusnya.. ;)

Ketika kami sedang bersama Rasulullah SAW di kediaman seorang sahabat Anshar, tiba - tiba terdengar panggilan seseorang dari luar rumah:

"Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kalian akan memerlukanku. "

Rasulullah bersabda : "Tahukah kalian siapa yang memanggil?"

Kami menjawab : "Allah dan rasulNya yang lebih tahu."

Beliau melanjutkan, "Itu iblis, laknat Allah bersamanya."

Umar bin Khattab berkata: "Izinkan aku membunuhnya wahai Rasulullah"

Nabi menahannya :" Sabar wahai Umar, bukankah kamu tahu bahwa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat? Lebih baik bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini, fahamilah apa yang hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik."

Ibnu Abbas RA berkata: Pintu lalu dibuka, ternyata dia seperti seorang tua yang cacat satu matanya. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda, taringnya terlihat seperti taring babi, bibirnya seperti bibir sapi..

Iblis berkata: "Salam untukmu Muhammad.... Salam untukmu para hadirin..."

Rasulullah SAW lalu menjawab : "Salam hanya milik Allah SWT, sebagai mahluk terlaknat, apa keperluanmu? "

Iblis menjawab : "Wahai Muhammad, aku datang ke sini bukan atas kemahuanku, namun kerana terpaksa."

"Siapa yang memaksamu? "

"Seorang malaikat utusan Allah mendatangiku dan berkata:

"Allah SWT memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukkan diri. Beritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya. Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali saja, maka Allah akan jadikan dirimu debu yang ditiup angin."

"Oleh kerana itu aku sekarang mendatangimu. Tanyalah apa yang hendak kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang paling besar menimpaku daripada cacian musuh."

ORANG YANG DIBENCI IBLIS

Rasulullah SAW lalu bertanya kepada Iblis: "Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?"

Iblis segera menjawab: " Kamu, kamu dan orang sepertimu adalah mahkluk Allah yang paling aku benci."

"Siapa selanjutnya? "

"Pemuda yang bertakwa yang memberikan dirinya mengabdi kepada Allah SWT." 

"Lalu siapa lagi?"

"Orang Alim dan wara'"

" Lalu siapa lagi?"

"Orang yang selalu bersuci."

"Siapa lagi?"

"Seorang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannnya kepada orang lain."

"Apa tanda kesabarannya? "

" Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang - orang yang sabar."

"Selanjutnya apa?"

"Orang kaya yang bersyukur."

"Apa tanda kesyukurannya ?"

"Ia mengambil kekayaannya dari tempatnya, dan mengeluarkannya juga dari tempatnya ."

"Orang seperti apa Abu Bakar menurutmu?"

"Ia tidak pernah menurutiku di masa jahiliyah, apalagi dalam Islam."

"Umar bin Khattab?"

"Demi Allah setiap berjumpa dengannya aku pasti kabur. "

"Usman bin Affan?"

"Aku malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya ."

"Ali bin Abi Thalib?"

" Aku berharap darinya agar kepalaku selamat, dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mahu melakukan itu." (Ali bin Abi Thalib selau berdzikir terhadap Allah SWT)

AMALAN YANG DAPAT MENYAKITI HATI IBLIS

"Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?"

"Aku merasa panas dingin dan gementar. "

"Kenapa?"

"Sebab, setiap seorang hamba bersujud 1x kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat."

"Jika seorang umatku berpuasa?"

"Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka ."

"Jika ia berhaji?"

"Aku seperti orang gila. "

"Jika ia membaca al-Quran?"

"Aku merasa meleleh laksana timah di atas api."

"Jika ia bersedekah?"

"Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji."

"Mengapa jadi begitu? "

"Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya... Iaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya."

"Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?"

"Suara kuda perang di jalan Allah."

"Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?"

"Taubat orang yang bertaubat."

"Apa yang dapat membakar hatimu?"

"Istighfar di waktu siang dan malam."

"Apa yang dapat mencoreng wajahmu?"

"Sedekah yang diam - diam. "

"Apa yang dapat menusuk matamu?"

"Solat fajar(subuh)."

"Apa yang dapat memukul kepalamu? "

"Solat berjamaah."

"Apa yang paling mengganggumu? "

"Majlis para ulama."

"Bagaimana cara makanmu?"

"Dengan tangan kiri dan jariku."

"Dimanakah kau menaungi anak - anakmu di musim panas?"

"Di bawah kuku manusia."


MANUSIA YANG MENJADI TEMAN IBLIS

Nabi lalu bertanya : "Siapa temanmu wahai Iblis?"

"Pemakan riba."

"Siapa sahabatmu?"

"Penzina."

"Siapa teman tidurmu?"

"Pemabuk.."

"Siapa tetamumu? "

"Pencuri."

"Siapa utusanmu?"

"Tukang sihir."

"Apa yang membuatmu gembira?"

"Bersumpah dengan cerai."

"Siapa kekasihmu? "

"Orang yang meninggalkan solat jumaat"

"Siapa manusia yang paling membahagiakanmu? "

"Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja."

Iblis Tidak Berdaya Di hadapan Orang Yang Ikhlas

Rasulullah SAW lalu bersabda : "Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan menyengsarakanmu. "

Iblis segera menimpali :" Tidak , tidak.. Tak akan ada kebahagiaan selama aku hidup hingga hari akhir. Bagaimana kau boleh berbahagia dengan umatmu, sementara aku boleh masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tak boleh melihatku.

Demi yang menciptakan diriku dan memberikan ku kesempatan hingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh, atau yang pintar, yang boleh membaca dan tidak boleh membaca, yang durjana dan yang soleh, kecuali hamba Allah yang ikhlas." 

"Siapa orang yang ikhlas menurutmu ?"

"Tidakkah kau tahu wahai Muhammad, bahawa barang siapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas. Jika kau lihat seseorang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku boleh pastikan bahawa ia orang yang ikhlas, maka aku meninggalkannya. Selama seorang hamba masih menyukai harta dan sanjungan dan hatinya selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku."

IBLIS DIBANTU OLEH 70000 ANAK-ANAKNYA

Tahukah kamu Muhammad, bahawa aku mempunyai 70000 anak.. Dan setiap anak memiliki 70000 syaitan.

Sebahagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulama. Sebahagian untuk menggangu anak - anak muda, sebahagian untuk menganggu orang - orang tua, sebahagian untuk menggangu wanita - wanita tua, sebahagian anak -anakku juga aku tugaskan kepada para Zahid.

Aku punya anak yang suka mengencingi telinga manusia sehingga ia tidur pada solat berjamaah. Tanpanya, manusia tidak akan mengantuk pada waktu solat berjamaah.

Aku punya anak yang suka menaburkan sesuatu di mata orang yang sedang mendengarkan ceramah ulama hingga mereka tertidur dan pahalanya terhapus.

Aku punya anak yang senang berada di lidah manusia, jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia khabarkan kepada manusia, maka 99% pahalanya akan terhapus.

Pada setiap seorang wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk di pinggul dan pahanya, lalu menghiasinya agar setiap orang memandanginya.

Syaitan juga berkata, "Keluarkan tanganmu", lalu ia mengeluarkan tangannya lalu syaitan pun menghiasi kukunya.

Mereka, anak - anakku selalu meyusup dan berubah dari satu tempat ke tempat lainnya, dari satu pintu ke pintu yang lainnya untuk menggoda manusia hingga mereka terhempas dari keikhlasan mereka.

Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasa.

Tahukah kamu, Muhammad? Bahawa ada rahib yang telah beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya, sembuh seketika. Aku terus menggodanya hingga ia berzina, membunuh dan kufur.

Cara Iblis Menggoda

Tahukah kau Muhammad, dusta berasal dari diriku?

Akulah makhluk pertama yang berdusta.

Pendusta adalah sahabatku. Barangsiapa bersumpah dengan berdusta, ia kekasihku.

Tahukah kau Muhammad?

Aku bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah bahawa aku benar-benar menasihatinya.

Sumpah dusta adalah kegemaranku.

Ghibah (gosip) dan Namimah (adu domba) kesenanganku.

Kesaksian palsu kegembiraanku.

Orang yang bersumpah untuk menceraikan isterinya ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab barang siapa membiasakan dengan kata - kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu hingga hari kiamat. Jadi semua anak - anak zina dan ia masuk neraka hanya kerana satu kalimat, CERAI.

Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka lalai semasa solat. Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia manundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya kemukanya.

Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ke telinganya 'lihat kiri dan kananmu',

Dia pun menoleh. Pada masa itu aku usap dengan tanganku dan kucium keningnya serta aku katakan 'solatmu tidak sah'.

Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul.

Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Dia pun solat seperti ayam yang mematuk beras.

Jika dia berhasil mengalahkanku dan dia solat berjamaah, aku ikat lehernya dengan tali, hingga dia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkannya sebelum imam.

Kamu tahu bahawa melakukan itu batal shalatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keldai.

Jika dia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga dia menguap dalam solat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya, dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia.

Dan diapun semakin taat padaku.

Kebahagiaan apa untukmu, sedang aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan solat. Aku katakan padanya, 'kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkemampuan dan sihat. Orang sakit dan miskin tidak, jika kehidupanmu telah berubah baru kau solat.'

Dia pun mati dalam kekafiran. Jika dia mati sambil meninggalkan solat maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan.

Wahai Muhammad, jika aku berdusta Allah akan menjadikanku debu.
Wahai Muhammad, apakah kau akan bergembira dengan umatmu padahal aku mengeluarkan seperenam mereka dari islam?


10 PERMINTAAN IBLIS KEPADA ALLAH

"Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu?"

"10 macam"

"Apa saja?"

Aku minta agar Allah membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan. 

Allah berfirman, "Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. Dan janjikanlah mereka, tidaklah janji syaitan kecuali tipuan." (QS Al-Isra :64)

Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba, aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.

Aku minta agar Allah membiarkanku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.

Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.

Aku minta agar Allah menjadikan bilik mandi sebagai rumahku.

Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku.

Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Quranku.

Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku.

Aku minta agar Allah memberikanku saudara , maka Ia jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku.

Allah berfirman, "Orang - orang boros adalah saudara - saudara syaitan. " (QS Al-Isra : 27)

Wahai Muhammad, aku minta agar Allah membuatku boleh melihat manusia sementara mereka tidak boleh melihatku.

Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia.

Allah menjawab, "Silakan", aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat.

Iblis berkata : "Wahai muhammad, aku tak bolej menyesatkan orang sedikitpun, aku hanya boleh membisikan dan menggoda."

Jika aku boleh menyesatkan, tak akan tersisa seorangpun.

Sebagaimana dirimu, kamu tidak boleh memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya rasul yang menyampaikan amanah.

Jika kau boleh memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini.

Kau hanya boleh menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara.

Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.

Rasulullah SAW lalu membaca ayat : "Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT " (QS Hud :118 - 119)

Juga membaca, " Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku" (QS Al-Ahzab : 38)

Iblis lalu berkata : " Wahai Rasul Allah takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk surga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. aku si celaka yang terusir, ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu. Dan aku tak berbohong."


Artikel Berkaitan : Kisah Syaitan dengan Nabi Muhammad s.a.w