x0x0

Jul 31, 2012

ideas come on ideass

Assalamualaikum.

its quite a long time i wrote something here,, ohh almost a week back. the fact is, i didn't have much pretty ideas to write about,, well, told yaa about my result, UPU, how's my way of study, about my feelings, matrix vs .......,, and the latest, ramadhan entry. so what else,, since my now life, is a no-no,, lke i don't have life, sittin' here.................... ohh wait,, just got an idea,, let me take you to 2005, where, yeahh well...

Jul 24, 2012

PUASA RAMADAN 2012

Assalamualaikum. 
still not too late to wish, Salam Ramadan. Semoga Ramadhan tahun nie membawa 1000 kali barakah untuk pembaca blog ini dan semua umat islam. disaat para saudara kita sedang berperang dengan nasib, kita patutlah merapatkan tangan penuh pengharapan kepada para saudara kita yg berada di dalam kesusahan. ;)





Jul 22, 2012

KISAH IBLIS BERTEMU RASULULLAH

Assalamualaikum.

sebelum tuh, izinkan aku mencuri hati, minda serta akal dan yang paling berharga buat kamu tika ini mungkin MASA,, luangkan masa kau untuk membaca, sekadar berpesan2x sesama saudara, InsyaAllah.. nie aku copy paste dari seorang insan dan aku rase bertanggung jawab untuk menyebarkan. mungkin ade yang mempertikaikan, tapi, InsyaAllah,, kalau ade yang berhati murni, nak berubah, teruskan,, kita mungkin ISLAM pada nama dan keturunan,, dan sangat elok untuk kita terus mengislamkan diri dan hati serta seterusnya.. ;)

Ketika kami sedang bersama Rasulullah SAW di kediaman seorang sahabat Anshar, tiba - tiba terdengar panggilan seseorang dari luar rumah:

"Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kalian akan memerlukanku. "

Rasulullah bersabda : "Tahukah kalian siapa yang memanggil?"

Kami menjawab : "Allah dan rasulNya yang lebih tahu."

Beliau melanjutkan, "Itu iblis, laknat Allah bersamanya."

Umar bin Khattab berkata: "Izinkan aku membunuhnya wahai Rasulullah"

Nabi menahannya :" Sabar wahai Umar, bukankah kamu tahu bahwa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat? Lebih baik bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini, fahamilah apa yang hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik."

Ibnu Abbas RA berkata: Pintu lalu dibuka, ternyata dia seperti seorang tua yang cacat satu matanya. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda, taringnya terlihat seperti taring babi, bibirnya seperti bibir sapi..

Iblis berkata: "Salam untukmu Muhammad.... Salam untukmu para hadirin..."

Rasulullah SAW lalu menjawab : "Salam hanya milik Allah SWT, sebagai mahluk terlaknat, apa keperluanmu? "

Iblis menjawab : "Wahai Muhammad, aku datang ke sini bukan atas kemahuanku, namun kerana terpaksa."

"Siapa yang memaksamu? "

"Seorang malaikat utusan Allah mendatangiku dan berkata:

"Allah SWT memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukkan diri. Beritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya. Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali saja, maka Allah akan jadikan dirimu debu yang ditiup angin."

"Oleh kerana itu aku sekarang mendatangimu. Tanyalah apa yang hendak kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang paling besar menimpaku daripada cacian musuh."

ORANG YANG DIBENCI IBLIS

Rasulullah SAW lalu bertanya kepada Iblis: "Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?"

Iblis segera menjawab: " Kamu, kamu dan orang sepertimu adalah mahkluk Allah yang paling aku benci."

"Siapa selanjutnya? "

"Pemuda yang bertakwa yang memberikan dirinya mengabdi kepada Allah SWT." 

"Lalu siapa lagi?"

"Orang Alim dan wara'"

" Lalu siapa lagi?"

"Orang yang selalu bersuci."

"Siapa lagi?"

"Seorang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannnya kepada orang lain."

"Apa tanda kesabarannya? "

" Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang - orang yang sabar."

"Selanjutnya apa?"

"Orang kaya yang bersyukur."

"Apa tanda kesyukurannya ?"

"Ia mengambil kekayaannya dari tempatnya, dan mengeluarkannya juga dari tempatnya ."

"Orang seperti apa Abu Bakar menurutmu?"

"Ia tidak pernah menurutiku di masa jahiliyah, apalagi dalam Islam."

"Umar bin Khattab?"

"Demi Allah setiap berjumpa dengannya aku pasti kabur. "

"Usman bin Affan?"

"Aku malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya ."

"Ali bin Abi Thalib?"

" Aku berharap darinya agar kepalaku selamat, dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mahu melakukan itu." (Ali bin Abi Thalib selau berdzikir terhadap Allah SWT)

AMALAN YANG DAPAT MENYAKITI HATI IBLIS

"Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?"

"Aku merasa panas dingin dan gementar. "

"Kenapa?"

"Sebab, setiap seorang hamba bersujud 1x kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat."

"Jika seorang umatku berpuasa?"

"Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka ."

"Jika ia berhaji?"

"Aku seperti orang gila. "

"Jika ia membaca al-Quran?"

"Aku merasa meleleh laksana timah di atas api."

"Jika ia bersedekah?"

"Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji."

"Mengapa jadi begitu? "

"Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya... Iaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya."

"Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?"

"Suara kuda perang di jalan Allah."

"Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?"

"Taubat orang yang bertaubat."

"Apa yang dapat membakar hatimu?"

"Istighfar di waktu siang dan malam."

"Apa yang dapat mencoreng wajahmu?"

"Sedekah yang diam - diam. "

"Apa yang dapat menusuk matamu?"

"Solat fajar(subuh)."

"Apa yang dapat memukul kepalamu? "

"Solat berjamaah."

"Apa yang paling mengganggumu? "

"Majlis para ulama."

"Bagaimana cara makanmu?"

"Dengan tangan kiri dan jariku."

"Dimanakah kau menaungi anak - anakmu di musim panas?"

"Di bawah kuku manusia."


MANUSIA YANG MENJADI TEMAN IBLIS

Nabi lalu bertanya : "Siapa temanmu wahai Iblis?"

"Pemakan riba."

"Siapa sahabatmu?"

"Penzina."

"Siapa teman tidurmu?"

"Pemabuk.."

"Siapa tetamumu? "

"Pencuri."

"Siapa utusanmu?"

"Tukang sihir."

"Apa yang membuatmu gembira?"

"Bersumpah dengan cerai."

"Siapa kekasihmu? "

"Orang yang meninggalkan solat jumaat"

"Siapa manusia yang paling membahagiakanmu? "

"Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja."

Iblis Tidak Berdaya Di hadapan Orang Yang Ikhlas

Rasulullah SAW lalu bersabda : "Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan menyengsarakanmu. "

Iblis segera menimpali :" Tidak , tidak.. Tak akan ada kebahagiaan selama aku hidup hingga hari akhir. Bagaimana kau boleh berbahagia dengan umatmu, sementara aku boleh masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tak boleh melihatku.

Demi yang menciptakan diriku dan memberikan ku kesempatan hingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh, atau yang pintar, yang boleh membaca dan tidak boleh membaca, yang durjana dan yang soleh, kecuali hamba Allah yang ikhlas." 

"Siapa orang yang ikhlas menurutmu ?"

"Tidakkah kau tahu wahai Muhammad, bahawa barang siapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas. Jika kau lihat seseorang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku boleh pastikan bahawa ia orang yang ikhlas, maka aku meninggalkannya. Selama seorang hamba masih menyukai harta dan sanjungan dan hatinya selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku."

IBLIS DIBANTU OLEH 70000 ANAK-ANAKNYA

Tahukah kamu Muhammad, bahawa aku mempunyai 70000 anak.. Dan setiap anak memiliki 70000 syaitan.

Sebahagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulama. Sebahagian untuk menggangu anak - anak muda, sebahagian untuk menganggu orang - orang tua, sebahagian untuk menggangu wanita - wanita tua, sebahagian anak -anakku juga aku tugaskan kepada para Zahid.

Aku punya anak yang suka mengencingi telinga manusia sehingga ia tidur pada solat berjamaah. Tanpanya, manusia tidak akan mengantuk pada waktu solat berjamaah.

Aku punya anak yang suka menaburkan sesuatu di mata orang yang sedang mendengarkan ceramah ulama hingga mereka tertidur dan pahalanya terhapus.

Aku punya anak yang senang berada di lidah manusia, jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia khabarkan kepada manusia, maka 99% pahalanya akan terhapus.

Pada setiap seorang wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk di pinggul dan pahanya, lalu menghiasinya agar setiap orang memandanginya.

Syaitan juga berkata, "Keluarkan tanganmu", lalu ia mengeluarkan tangannya lalu syaitan pun menghiasi kukunya.

Mereka, anak - anakku selalu meyusup dan berubah dari satu tempat ke tempat lainnya, dari satu pintu ke pintu yang lainnya untuk menggoda manusia hingga mereka terhempas dari keikhlasan mereka.

Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasa.

Tahukah kamu, Muhammad? Bahawa ada rahib yang telah beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya, sembuh seketika. Aku terus menggodanya hingga ia berzina, membunuh dan kufur.

Cara Iblis Menggoda

Tahukah kau Muhammad, dusta berasal dari diriku?

Akulah makhluk pertama yang berdusta.

Pendusta adalah sahabatku. Barangsiapa bersumpah dengan berdusta, ia kekasihku.

Tahukah kau Muhammad?

Aku bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah bahawa aku benar-benar menasihatinya.

Sumpah dusta adalah kegemaranku.

Ghibah (gosip) dan Namimah (adu domba) kesenanganku.

Kesaksian palsu kegembiraanku.

Orang yang bersumpah untuk menceraikan isterinya ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab barang siapa membiasakan dengan kata - kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu hingga hari kiamat. Jadi semua anak - anak zina dan ia masuk neraka hanya kerana satu kalimat, CERAI.

Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka lalai semasa solat. Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia manundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya kemukanya.

Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ke telinganya 'lihat kiri dan kananmu',

Dia pun menoleh. Pada masa itu aku usap dengan tanganku dan kucium keningnya serta aku katakan 'solatmu tidak sah'.

Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul.

Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Dia pun solat seperti ayam yang mematuk beras.

Jika dia berhasil mengalahkanku dan dia solat berjamaah, aku ikat lehernya dengan tali, hingga dia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkannya sebelum imam.

Kamu tahu bahawa melakukan itu batal shalatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keldai.

Jika dia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga dia menguap dalam solat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya, dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia.

Dan diapun semakin taat padaku.

Kebahagiaan apa untukmu, sedang aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan solat. Aku katakan padanya, 'kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkemampuan dan sihat. Orang sakit dan miskin tidak, jika kehidupanmu telah berubah baru kau solat.'

Dia pun mati dalam kekafiran. Jika dia mati sambil meninggalkan solat maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan.

Wahai Muhammad, jika aku berdusta Allah akan menjadikanku debu.
Wahai Muhammad, apakah kau akan bergembira dengan umatmu padahal aku mengeluarkan seperenam mereka dari islam?


10 PERMINTAAN IBLIS KEPADA ALLAH

"Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu?"

"10 macam"

"Apa saja?"

Aku minta agar Allah membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan. 

Allah berfirman, "Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. Dan janjikanlah mereka, tidaklah janji syaitan kecuali tipuan." (QS Al-Isra :64)

Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba, aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.

Aku minta agar Allah membiarkanku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.

Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.

Aku minta agar Allah menjadikan bilik mandi sebagai rumahku.

Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku.

Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Quranku.

Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku.

Aku minta agar Allah memberikanku saudara , maka Ia jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku.

Allah berfirman, "Orang - orang boros adalah saudara - saudara syaitan. " (QS Al-Isra : 27)

Wahai Muhammad, aku minta agar Allah membuatku boleh melihat manusia sementara mereka tidak boleh melihatku.

Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia.

Allah menjawab, "Silakan", aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat.

Iblis berkata : "Wahai muhammad, aku tak bolej menyesatkan orang sedikitpun, aku hanya boleh membisikan dan menggoda."

Jika aku boleh menyesatkan, tak akan tersisa seorangpun.

Sebagaimana dirimu, kamu tidak boleh memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya rasul yang menyampaikan amanah.

Jika kau boleh memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini.

Kau hanya boleh menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara.

Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.

Rasulullah SAW lalu membaca ayat : "Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT " (QS Hud :118 - 119)

Juga membaca, " Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku" (QS Al-Ahzab : 38)

Iblis lalu berkata : " Wahai Rasul Allah takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk surga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. aku si celaka yang terusir, ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu. Dan aku tak berbohong."


Artikel Berkaitan : Kisah Syaitan dengan Nabi Muhammad s.a.w

Jul 18, 2012

"MATRIKS tu x sama taraf dengan kami"-PASUM-ians

assalamualaikum.

DISCLAIMER: POST INI HANYA PENDAPAT AKU..

as u know, aku budak lepasan matriks yg result biase2x, datang dari sekolah yg biase2x tapi alhamdulillah, lepas matriks aku dapat pilihan pertama UPU aku,, Universiti Malaya.. aku bukan nak cakap ape, korang tau jugak, yang UM nie ade budak asasi diorang tersendiri, known as PASUM.. yaa, aku xmenafikan yang budak pasum nie terdiri daripada mereka2x yang dapat keputusan SPM straight A's.. Well tobe honest, I know nothing pasal Pasum, not until I've this one conversation with my wingmates and after that get to know that, ada classmates aku ade yg dapat PASUM.. okay,

since lepas dapat result nie, gua pon buat laa research sket2x pasal UM,,gua masuk group2x kat FB, gua bace blog, gua bace portal pendek kata segala2x berkaitan dengan UM gua bace lah, gua kene tau aa social life rate UM nie macam mane,lokasi cuz this is d very first time yg aku akan kluar dari melaka so aku xnak aku terkene kejutan budaya. sampailah hari ini tetiba masa petang tadi gua ter-stuck kat satu page nie,, yang buat hati aku runtun sangat2x bile bace komen2x dari ex-PASUM yang obviously xdapat teruskan pengajian mereka kat UM,, aku tau lah, kite bile buat asasi kat UM, mesti laa kite rase nak stay kat U yg same mase degree..yang sadis tuh bile diorang pertikai kan matriks, something like this.





 to clarify this, i take this from someone blog,, i mean,, from the comment's box. and aku nak ulas,,
3 pointer matrik x same dengan 3 pointer PASUM.
ape maksud die x same?? yaa i know what they mean about the quality or so whatever. TBH,, yang aku tau PASUM just focus on their main subjects, xde koku, xde dinamika, xde agama islam sume macam kat matriks.. so aku rase, 3 pointer matriks lagi hardcore since kitorang kene pandai bagi masa dengan 7 subjek berbeza yg mana tujuh2x nie ade exam... so, what u say now??

updated: I think right now, sama je. Takde beza pon pointer matrik n asasi kau power sekalipon, dekat Degree, perform dari zero bhai.

latest update dari akak final year UM yang datang dari Matriks: This emotional kind of post really show that how arrogant budak pasum is (some of them). To mocking u about this, booyahh, kau loser tak dapat sambung UM kau emo kenapa? Sapa suruh take for granted masa asasi and pandang rendah budak matrik. Huhuhu

orang luar samakan taraf dak PASUM ngan MATRIKS??
yaa,, kau sape,, sori macam kasar,, tapi like i say,, kau sape,, kau ingat kau masuk asasi universiti dengan result SPM yg meletup kedegang tuh boleh buat kau ade klass kau tersendiri?? atau mungkin disebabkan kau punyer pembelajaran dalam kawasan U while kitorang kat hutan2x, buat korang rase korang patut dilayan dengan layanan first class, while we yang masuk matriks nie xlayak disame taraf ngan korang hanya sebab kitorang nie dari golongan dak2x spm yang dapat x banyak A macam korang?? macam tuh??.. Everybody deserves a second chance, and we budak matrik, grab that second chance,, abis korang buat bende yang same ke??,, budak PASUM patut rasa bertuah sebab tergolong dalam kalangan budak pandai2x yang result nyer you know, Just Wow :) and hanya sebab korang xdapat sambung kat UM, bukan bermaksud korang boleh menghina budak2x matriks sesuka hati je.. 

Junior aku tanye aku, matriks dengan pasum, mane yg okay,, aku x pernah nak condemn PASUM and aku pon x compliment MATRIKS,, aku suro die buat pilihan sendiri,, sebab aku xboleh compare those two, cuz i've been only in MATRIKS so how can i know the PASUM life.. yaa,, i do admit, MATRIKS do have pros and cons, so do PASUM, but how can i state about PASUM since i don't have any ideas about it..

even kawan korang tuh xbelajar zaman SPM, jangan korang ingat diorng akan stay macam tuh, aku letak contoh diri aku,, sepanjang kat matriks, aku berkepit dengan schoolmate aku,, and die xpernah nampak aku belajar, sebab die sendiri xtau yg aku jenis belajar pukul 2-3 pagi, bukan cakap die, rumet aku pun xtau bile aku belajar,, kenapa nak riya' dengan orang bile kite belajar.. jangan assume orang akan sama xberubah2x dari awal perkenalan sampai akhir,, sebab kite bukan stay aside they always.. so do respect.

I heard abt this somewhere I cant remember actually, each faculty akan amek 40% untuk fac dorang bagi diisi dengan budak pasum, whereas another 60% to others,, kat sini kene ingat yang bukan budak matriks je yg nak sambung degree,, so, that 60% have to divide equally to another matriks, asasi UiTM, Diploma, STPM,, yg sket lebih kurang setiap tuh kurang daripada 20% je intake.. so,, bukan salah kitorang korang xterpilih, korang kenalah bersaing untuk rebut the 40% quota of budak PASUM, kitorang hanya mengisi quota kitorang...

and lastly pasal syllabus,, dorang dok pandang hina kat matriks, sebab kitorang punyer syllabus konon2x siket, subjek kurang satu.. dunia nie berubah,, matrik dengan 3 subjek dah wujud, sistem matrik dah lain. They use the modul system which

modul 1- fizik,kimia,biologi,math
modul 2- fizik , kimia, sains komputer, math
modul 3- biologi, kimia, sains komputer, math.

why don't we just respect each other punyer tempat belajar before degree,, for me as myself, aku bersyukur masuk matrik, bile xdapat U pilihan, kami istiqamah,, kau x boleh judge ability seseorang dengan ape yang dorang x mampu, macam nie: kau x boleh judge ikan tu terer or not dengan suruh die panjat pokok. yaa sounds like a bit sial,, but that's the fact. korang judge matriks itu ini itu ini,, tp kau x masuk matriks,, korang kate matriks x same taraf ngan korang, tp korang xde idea langsung ape yang kitorang kene blajar.. korang kene tau, korang masuk PASUM dah bersedia untuk berjalan, kitorang masuk matriks kena merangkak dulu sebelum berjalan, kitorang kene blaja basic semula disebabkan kitorang x seterer anda tp, kami jugak bersedia untuk berjalan bersama anda pada masa yg sama.

Updated: Along the way I'm in this Universiti, I know this one thing for sure, If korang budak Asasi UM, then U get to sambung belajar in this Uni. Then u surely damn lucky sebab apa, sebab syllabus yang dak2x asasi um belajar, is actually the basic ilmu that we'll use in Degree in UM. Banyak je benda2x baru yang aku belajar plus tak pernah dengar masa belajar kat sini but dak2x asasi tau je benda tu sebab diorang mmg belajar. Hiks

Latest update: If you from matriks and want to try your luck in UM go on. If you from Matriks and Pasum and want to take engineering in UM for the sake of fame and boleh jadi bongkak. I tell u this. Better not. and if you are from PASUM and tak dapat masuk UM, jangan emo please. UM ni xde apa pon boleh dibanggakan. Unless kau dah x boleh kerek kat makcik pakcik kau sebab kau ah tak belajar kat UM, only then, kau boleh jadi emo and blame others. HAHAHAHA padahal sendiri yang bengong. Lels

notakaki: Once upon a time, i do care if people hurts while reading this but not this time. I dont care. Dont simply judge people. Just because u once good from your friends, doesnt mean that u will stay good. Adios.

asasi universiti vs matriks

Jul 13, 2012

UPU: 2nd TIME and Cuakkss



assalamualaikum. ftengok muke aku yang garang, pakai suit KRS mase form 5.


First and for most, nak cakap thanks alot dekat u guys yang doakan kejayaan aku. like i mentioned in the past entries, aku akan update entry kalau dapat result UPU..

bangun pukul sepuluh pagi tadi, scroll timeline bawah selimut, bukak FB segala bagai, kemudiannnn,, tengok, masing2x dah post result UPU dan aku macam pelik lah, kate result kluar pukul 12,, dan aku pun ape lagi, dengan kaki menggigil menahan sejuk, al maklumlah hujan. HUJAN RAHMAT tuu..

aku bangun, basuh muke, buat shake, masak nasi, bukak komputer.. perut dah crumble macam ape je.. memang cuak laa wehh,, gua tengok sensorang dapat gempak. NOTED THAT: page matrikulasi satu malaysia sangat aktif... 

aku pun try, harapan aku nakk sangat 1st choice aku, kalau xpon,, 3rd choice,, bukan xnak dapat 2nd choice,, aku cume rase aku berminat nak belajar bende yg ade kat 1st and 3rd choice aku.. yang 2nd choice dea tuh,, aku nak U die je, course die pon best, cume kureengg compared to 1st and 3rd choice.. dan kenapa aku xletak pilihan ke 3 aku kat nombor 2 adalah kerana, aku mohon biasiswa UTM, so,, akuxnak nampak kurang ajar kalau letak course U dorg dekat 3rd Choice.nie yg aku mintak mase kat dalam UPU:


  • UM- engineering(telecomunication)
  • UTM- sains(fizik)
  • UKM- engineering(telecomunication)
  • UKM- sains( fizik)
and selepas aku isi number I/C bagai,, and the result yang mencuakkan aku akhir nyer kluar:




i got my first choice. Alhamdulillah.. aku saaaaangatt bersyukur.. Tuhan je tau macam mane hati aku punyer gembira.. Like i said before, aku pernah terduduk sekali, aku xnak buat benda yg sama for the 2nd time... anyway, thanks again, yang doakan kejayaan aku sebelum ni. hope korang sanggup doakan kejayaan aku untuk masa2x akan datang..  love chuuu..

Jul 8, 2012

next entry

i've no idea what to write about. just to let you know, Insyallah this incoming week is a massive week for me. got excited for parcel one direction stuffs that i've ordered before and also this 13/7, the UPU result will be out.. OK,, I'LL LET U KNOW ABOUT THOSE THINGD.. byee