x0x0

Jun 20, 2016

FLORIA, PUTRAJAYA

Assalamualaikum


Basically aku jarang post gambar this guy dekat social media and kalau ada pon kau kene tengok side dia atau gambar dari jauh atau gambar hidung je atau hmmmmmm well basically jarang post. Post kat blog boleh kira cam berani sikit sebab orang tak baca blog ni and yeahh.

So, after all the hassle we went thru so one day, we up the idea to makan at the Shell Out. The original one. Sampailah our coursemates ade yang dah pegi and survey punya survey, so kitorang batalkan niat. then vitdaily up this video about Thai Shell Out and we go have a try but before that we went to Floria. Kind of  date sebab that day, I spent wholeeeeee day with him. Pagi pegi breakfast, then sambung buat thesis, then pegi floria sampai petang then pegi Ampang makan then balik UM sambung buat thesis sebab nak kene submit before12 that day. Pukul 4 pagi baru siap print. Rabak mata woihhh.

Lepas Floria, pegi solat kat masjid besi memang paling malang ahh. Theres one day masa tengah busy keje, kitorang pakat beli kasut sama. Well bukan lah exactly sama pon, its just from the same series. I got Nike Tailwind 7 and his was Nike Tailwind 8. and we decided to wear on this daylah, tapi memang siot lah, his got stolen masa maghrib and I was really upset.Packed up my kasut, then terus bawak balik Melaka. Hahhahaha

The food is at Mims Seafood at Ampang Waterfront. Kau makan sampai muntah. and it soooooo worth every penny. Lepas dah kenyang2x, orang len terus balik tido, aku dengan dia ni kena sambung hadap thesis. tapi sebenarnya aku hadap sorang sebab dia ni pakat tido. Lama pulak tuu. Hek eleh betul.



Ilove this picture rasa nak sebarkan kat semua sosial media tapi NOPE!!

TILL WE MEET AGAIN.

PENANG 3.0

Assalamualaikum

Link to our trip: PenangwithWOLFPACK



Oklek lek. Ive been struggling with the final of final paper of the final of final exam. *Please get it right. I have no further intention to make it up for you*. So lets back up to April 2016 wheres all these things were happening. Theres one day during first or second week of our last semester after vowing that Indonesia will be my last vacation during these academic period thennnnn this conversation happened,

"Pikau, jom pi Penang.?"
"Hmmm bilaaa?"
"April. before cuti midsem."
"Alahh jom lah."
"Okay set."

You guys know how i have this soft spot on Penang since the first time I was there.I always feels like to come back there whenever I could. Cmon guys, Im malaccan, Penang tu kira jauh tahuuu. Nak drive ulang alik  KL-Melaka pon rasa semput, ni kan pulak Penang. I love the foodsssssss. Well basically the foodlah and the traffic light there. The hijau is so lamaaaaaa. Hahhahahaha

20-22 April 2016
Pulau Pinang
Pikah-Shiks-Hajar-Mimie-Syaza-Efa
#wolfpackftEfa

So in the 19 malam, kitorang gerak rumah mimie cam biasa. Syaza tinggal keta sana. And around 5 pagi rasanya ayah mimie bawak kitorang pi KL Sentral. Note that: Kitorang memang akan transit rumah mimie whenever we got morning flight to catch up. Around 5 am naik bas pegi KLIA2. Our flight was on 8. The real thing is, all my stuffs need to be done before this vacation, STRIDE things, ENGENIUS things and I mr secretary to handle it. Thanks. Hahahhahahaa

20-APRIL
We chose to be on the weekdays because obviously lah murah. So sampai penang, kitorang pegi amek keta yang nak sewa. I booked for Persona sinceits 6 of us and sampai sana dorang bagi Almera. Hahahhaa rezeki wehhhhhhh. So lepas amek keta we straight up to


1) Nasi Kandar Deen
Well, it was soooooooo goooood. I swear, it was good. Kedai dia kecik je, kalau lambat sesilap haribulan, kena beratur and tak cukup kusi meja nak makan. The ayam is good. Its All good. Its good. Takde gambar but its good.

after makan, we head up to our hostel, so this time, the chosen is,

2) The Frame Guesthouse
Its located at the middle of Georgetown. Nak pi Nasi Kandar Beratur kejap je 5 minutes dah sampai. Pheww.3 bilik. satu mala 45++ camtu lah. Breakfast included. It was nice and chill place,ANd also good for the instafamous to take their hipteurrrr pictures cuz it got so many good spot.



after we took shower and perform solat, kitorang pon pi sewa basikal and went around. We went to

3) UPSIDE DOWN house
Well, it just good je lah. biasa biasa je and the entrance fee is RM 10.



but before that we went to

4)Amazing World
This place macam animation house. It was nice lah. and the fee is RM 15.

Last but not least, we went toooo

5) Ghost Museum
Well this place, better not takyah masuk kot. Dia macam below average and nothing special pon. The fee is RM 9.



After all these place,the journey of food begins,

6) Ais Tingkap.
You guys know, I never failed to have this whenever Im in Penang. Well baru 3 kali je padahal. It was refreshing and nice. Go spent your RM2 for this. It was good.

and just across the road we had our minum petang at

7) Sup Hameed
Sup daging cecah Roti is perfect, Its just nice.

To add, from previous time when i was here, Along Jalan Penang, all the minor street got their hype. You can have Nasi Kandar Line Clear which is sooooo goood, also the Cendol at another street. And every corner of Penang, u can get your Jeruk Madu Pak Ali. No worries okay.



Then we went back to our hostel, freshen up and had dinner at

8) Nasi Kandar Beratur
THIS IS MY NUMBER ONEREASON WHY I NEED TO REPEAT PENANG!!!!!!. It wasssss so goood. So nice. SO mouthwatering. So drooling. SOOOOOOOOOOOOOOO GOOOOOOOD. Okay its not good for me as Im writting thins as Im fasting and I was like OHEMGEEEE NAKKK NAKK NAKKKKK PLEASE TAKE ME THEREEEE!!!!

soooo off the first day eyy eyy.

21 APRIL 2016

 9) ESCAPE PENANG
We went to escape penang and it was totally worth every penny of your moneyyyyyyy!!!! Beli tiket online and awal kalau nak murah okay. Spent all day here and it was awesome. Challenge my fear and did flying fox for the first time.and did free fall from 5m height isit 5? it think its higher. Go please go. apelah sangat duit tu, sebab duit boleh cari. Pengalaman mana nak dapat. Boleh jadi separuh duit gaji aku spent kat penang ni and i never regret it.

Then around 5 camtu kitorang balik lah Georgetown and had our late lunch at



10) Restoran Kapitan.
The food yang syaza makan, Milani chicken kot. Its so nice.

then balik bilik, had our rest. because dinner nak keluar lagi.

11) We up to Gurney Drive to have our dinner.
-Laksa Penang
-Char kuey tiau
-Sotong Kangkung
-Pasembor
-Kerang bakar
- what else? tak ingat

And you want me to describe about food again? OF KOZ IT WAS GOOOOOOOD. Dah lah. Penat tahu cakap makanan ni bestke tak. hmmmhmmmm

Then pusing pusing penang. Pegi Queensbay, pegi USM pegi mana ntah lagi sebab nak perabih minyak. Huhuhu. Then balik tido.



22 APRIL 2016

Prepare ourselves and off to have breakfast at *drum rollssssss*

12) Roti Canai Transfer Road

It was nice it wasnice it was good my goodnessssss.

Then still got time and we head up to

13) Padang Kota Lama
Just chillin membuang masa sebab taknak pi airport awal awal.

Then we off to airport. Pulang keta and balik KL. Its soooooo good. The memories and the people. Hahahhahahahh

Till we meet again Penang.

Awak nampak fake darah keliling cawan tu? awak nak dia bertukar jadi darah awak ke? So behave okay.

Jun 12, 2016

Teaser: Floria, Putrajaya

Assalamualaikum.

Kau nampak!!dah keluar teaser baru. ENTRY PENANG BILA NAK BAYAR WOIHHHHHH. hahhahahahahahhaa.

Jogjakarta / Semarang, Indonesia

Assalamualaikum

So tetiba baru ada kesedaran nak menulis which yeayy me, the viva is over. #roadtofinal 

Sambungan dari last entri

16/2/2016
Solo- Jogja




Kitorang sampai Jogja lebih kurang pukul 4 ke 5 something something then terus check in hostel. Ok sampai jogja terus jadi miskin balik sebab dok hostel backpacker je. Well macam kalau pegi melancong sebelum sebelum ni gak. Hostel kitorang dekat je nak ke Malioboro Street so, yeahh, lepas check in, kitorang pi Muzium Patung Lilin and then balik hostel. Tapi sebelum tu kitorang gi beli tiket bas balik Semarang. Gila betul. Yang ni betul betul menguji level jati diri kitorang kat tempat orang. Fehh. Then balik hostel.

Malam tu ingat nak cari souvenir so, cari beca and pegi Malioboro street tu and pi cari makan jugak. Ingat nak dinner dekat mall tapi mall dah nak tutup. Sempat pi bakery beli roti then keluar mall ingatnak pi cari makan tepi jalan je tapi yang lain insist untuk cari restoren gak, so like depan sikit dekat mall tu ade this one restoren, well nama je restoran tapi dia macam x berapa nak bersih gak. maigadd so sad tapi takpelah better than nothing, makan lebih kurang cam camtu je, thennnnnnterus balik hostel.


Tapi malang nasib aku since ade katil aku ade hama agaknya so teruk gila naik gatal sampai kena turun bawah mintak ubat. Hahhahahahhahaa

17/2/2016



Pagi pagi ade orang ketuk bilik bagi sarapan. So heaven. Lepas makan kitorang turun bawah tunggu supir sebab nak ke pantai timang. Yaaahoooooo. The perjalanan takie about 2 hours lah plus minus siap tido bangun tido bangun redah hutan bagai then kereta stop. Ingatkan dah sampai, rupanya kena tukar transportation sebab kene naik Ojek. Ojek tu macam teksi tapi dia motor so kitorang bawak tema cerita sana habis sana then semorang pakat nak merahsiakan benda ni dari boyfriend masing masing sebab tahu diorang akan meletop. Wakakkakaa. Tapi aku takde lah rahsiakan pon, aku cakap jugak cuma kesan dia kena lah hadap Capik bebel serta buat teruk dan jugak dia turut sertakan situasi suruh aku fikir incase the situation is revert. Hmmmm #CapikTakChill

Then sampailah kat Pantai Timang and the view is to die for. Cantik SubhanaAllah. Its so Amazing. Then naiklah Gondola dengan harga rp 200k. and aku petik conversation aku dengan owner,

"Pak, ini kalau jatuh gimana pak?"
"Mbak berserah saja pada tuhan."

Kau bayangkan perasaan aku time tuuuuu, dengan takde safety jacket, dengan gondola tu kayu and ditarik guna tenaga manusia, dengan ombak berkelajuan aku tak tau lah takut nak letak nombor. Hahahahhahaha. Tapi the pengalaman issssss so niceeeeeeeee. Never regret.



Then lepastu kitorang pi lepak at another pantai wheres to grab our lunch merangkap dinner. Makan tepi laut is so niceeeeeeeeeee and yang penting is murah dan sedapppp.nyum nyum.
Then balik hostel, Su dengan anis terus balik bilik, aku hajar shiks mimie pi minum kopi Joss. Sedap nyum nyummmmm. Nanti sampai Jogja, this is a must try okay. Then lepas minum, kitorang usha usha kedai jual barang sebab nak bawak balik mesia. Usha dulu esoknya baru nak beli.



Then balik tido serta diserang serangga lagi. Damn pikah.

18/2/2016
Bangun pagi, amek makanan yang dihantar terus kepintu bilik, then turun membeli belah untuk kesayangan masing masing. Paling real is masa aku nak belikan Capik punya tshirt, Like aku kena bayangkan badan dia and tinggi dia and lebar bahu dia agak agak beli size M muat x? sebab dia ni kan kerempeng. Kalau beli L, kat bahu tu nnti cemana. MyGod. So hard. Then no neng no nengarea Malioboro Street tu pastu balik hostel then kemas kemas nak pi stesen bas sebab nak balik semarang. Naik bas, terus tido. Tapi orang stesen bas tu banyak kali ingatkan, jangan lupa turun kat Bayumanik tauuuu. Ok pakk ok.

SEMARANG
Sampai je stesen Bayumanik, kau takyah lah berharap macam ade a proper perhentian bas macamTBS ke Pudu ke ape, dia justturunkan kau tepi jalan je lah yang namanya Stesen Bayumanik tu. Then terus amek Angkot, pi kawasan simpang lima. Sebab dah lapar teruksss then makan. Lepas makan ni yang gila, Pegi buat Hotel hunting. Padahal masing masing dah sikit lagi nak jatuh miskin ni. Then jumpa this hotel, Ibis Hotel tapi mahal teruk sampai 1 juta harga dia, then berdepan dengan hotel ni ade satu lagi which is Sumi Hotel, 600k je utk 6 orang. Then we checked in. Bilik Alhamdulillah selesa sangat.


Malam tu aku hajar mimie keluar untuk cari makanan ala ala street foodje. Tapi masuk 7e diorang ape eh nama, AlfaMart tak silap woahhh terus jadi jakun. Macam macam nak diambiknya. Hahhahahhahaa. Then we makan lepastu depan tu ade orang jual murtabak, so beli and bawak balik bilik makan and tido. Ehhh gayut dulu padahal. Wakakakkaka

DInner @ Semarang


19/2/2016
Semarang - KL
Pagi pagi bangun terus amek Angkot depan hotel pegi airport. Sampai KL terus cari nasi. hAHAHHAHAA dasar tekak melayu. Well this is the trip yang paling mencabar jati dirilah ni. Hahahhahahha. but overall, its amazing.

Till next trip.

  
Sya pancing ikan tak pandai, Pancing hati awak tererlah. Huhu