x0x0

Nov 13, 2017

E-Day: Syafiq & Syafiqah

Assalamualaikum

Last Saturday [11.11.17] , I'm officially engaged with my bestfriend. Yeayy
Long Story yang tak berapa nak short,

1) Pelamin
 No so called pelamin. Banyak reason kenapa aku taknak pelamin, here the pecahan kalau aku ade pelamin:

  • Kena ada MUA
  • Kena ada photographer
  • Kena ada baju meriah
  • Kena lorat
which semua niiii cost! Kalau nak sponsor takpe aku terima. So aku arrange perabot rumah so that ade ruang utk sarung cincin. End result dia jadi camni;

Not bad kannnnn. I know I know. Bawak vibes zaman dulu dulu sarung cincin atas lantai. lagi best.

2) Hantaran
Yang ni disaster. Setere2x last minute plan aku sekalipon, aku dah startpikir pasal barang hantaran sebulan sebelum majlis. Ada isu sebenarnya. Mula2x nak 3-5. Seminggu sebelum majlis, Umi Syafiq decide nak buat 5-7, berpusing kepala aku nak tambah 2 dulang lagi. Final hantaran

Belah Perempuan;
  • Towel Sulam
  • Bantal Sulam
  • Coconut Cookies
  • Coklat
  • Kain Pelikat
  • Buah
  • Brownies
Belah Lelaki
  • Buah
  • Coklat
  • Kek
  • Pulut Kuning
  • Set barangan SUCHI
Kudos gila dekat officemate aku sebab volunteer nak buatkan tapak and gubah coklat.
Kotak utk isi towel, brownies and kain pelikat aku cari dekat theboxshop.
Sulam bantal aku tempah dekat Sulamanbymaksu
Yang lain semua sendirian Berhad



Untuk hantaran ni kira aku dapat sponsor;
- Brownies from Cik Ami
- Buah n Kain Pelikat from Ayahanda terchenta
- Tapak hantaran from Izza
- Coconut Cookie from mommy

Selebihnya, kotak, bantal, sulam towel, coklat adalah dari duit poket sendirian berhad. Sekian hahahaha
 3) Photographer
Yeahh this one I should thank Jihah sebab dia yang cari. So that guy is budak U dia. Kengkawan. So dapat harga member. IG dia aku xjumpa sebab kawan dak Jihah, tp ni twitter dia, HaziqMango . Melayan kerenah aku yg banyak cekadak. Hahhahahah sorry dik.

4) Make Up
By yours truly. Sebab ni majlis simple je so buat apa nak membazir upah make up. Setakat tepek sikit2x aku insyaAllah reti. And alhamdulillah. Ramai tanya sapa make up sebab cantik je. Disclaimer awal2x, eyeshadow aku dak Jihah letak sebab aku tak nampak. And nak buat sweet colour. Sebab kalau aku pegang berus terus jadi smoky or bold je. Leulss

5) The Food

Lauk kampung always be my fav. Im that typical kampung girl yang selalu pilih lauk kampung vs western, kuih trdisional vs cupcake, tangan vs sudu, and so soooooo. Mak ayah pilih caterer. Mak and aku pilih lauk atas nasihat katerer and dipersetujui oleh aku. Side menu ada 10. Hasil sumbangan org ramai which is sooooooooooooo meriahhhhhhh. The food were:

MAIN:

  • Nasi Putih
  • Kari Kambing
  • Ayam Goreng Berempah
  • Daging Salai Lemak Pisang
  • Sambal Sotong campur Kentang
  • Ulam Sambal Belacan
  • Jambu Asam Boi
  • Sirap Sunquick
  • Teh O
SIDE:

  • Tapai
  • Ais Krim
  • Lengkong Santan
  • Kuih Tiram
  • Kuih Bakar
  • Karipap
  • Cupcake
  • Jelly
  • Puff
  • Kuih kelapa bakar
THE FOOODDDDDDDDDDSSSSSSSSSSS ARE AWESOMEEEE!!!





6) Families and Friends
Alhamdulillah ramai gila family aku dapat turun which aku happy sangat. Ok aku tepek gambar.Aku tak jemput ramai orang pon since tunang je. InsyaAllah ade umur,panjang jodoh. Aku jemput pegi majlis aku.
cousins


families both side

niners

teleisunity

wakil wolfpack

GIGSter
7) The Day






and last but not least,

8) The Fiancé

Meet him. Sapa ntah nama. Lupa.

Ehem. Haram pinang tunangan orang. Hik!

Till next entry.

Jul 19, 2017

Raya 2017

Assalamualaikum

The Wahid's

So entry raya this year? Apa entry Janda Baik whatt?? Hahahahhaha nanti dapat gambar dari Zieha aku update. InsyaAllah. Huhuhu

Raya on the 25th which jatuh masa birthday Shasha. Nak wish dia pon xdan. Padan muka. Cuti raya pulak x panjang sampai raya keempat je pastu dah kena balik KL. Aku x sempat gi kubur pon tahun ni sebab aku sampai rumah pukul 3 pagi hari mantai tu. Bapak ahh.

Cerita Hari Mantai

Tahun ni mak bukak seru kena cat dapur/bilik sebab  dah lama x cat which almost 10 years and satu lagi sebab akan ada a few occasion, InsyaAllah so cat lah dari raya. Baru x rasa membazir. So pukul 3 pagi aku sampai, aku tengok rumah macam kapal karam which is normal tapi kali ni jadi x normal sebab aku ada less than 24 hours utk siapkan segala kerja serta dapatkan beauty sleep utk raya.

  • Kemas Rumah
  • Memasak (2 jenis rendang, kuah kacang sambal tumis, rebus ketupat, lodeh)
  • Buat kuih
  • buat kek
So aku dah timing bajet cantik, masak start awal dalam pukul 11 camtu so akan habis before asar, In between memasak boleh bancuh kek untuk kukus. Lepas asar beli barang buat kuih, then lepas maghrib dah start buat kuih so pukul 12 dah boleh mengemas, pukul 2 tido.

Tiba tiba dapat call ada org nak sewa homestay so dah kena kemas homestay pulak. So jadual carca marba. Endup aku tido 4 pagi, kuih raya x siap. Hahhahahhahahahhahahahahhahahhahahhahaha

Cerita Hari Raya.

Raya 1st
 Waktu solat raya paling sadis lah. Tak habis rakaat kedua dah hujan. SOlat ray diawalkan dalam 5-10 minutes early sebab cuaca. Masjid Terentang kan solat open tu yang haru sikit tu. Macam drama2x shot bertaubat katekowww bila solat dalam hujan wehh. Hahahhaa.

Then, Cam biasa salam dan melawat rumah berwajib.
  • Rumah Busu
  • Rumah Cik Acah

Cucu Nenex
  • Rumah Ucu Rahman
Sepupu Sepapat Melaka

1/2 of the 1st, 2nd and 3rd generations of Daud + Jariah
Lepastu rumah kena serang
  • Family Cik Acah
  • Family Cik Cek
  • Family Tok Ngah
  • Family Mak Itam
  • Family Pak Ngah
  • Family Cik Odah

Raya 2nd
Rumah kena serang. Bersilat aku kat dapur, x keluar dapur langsung.
  • Ticer Sara
  • Family Toksu n Neksu Salina
  • Family Neksu Zai
  • Family Cik Nita
  • Family Cik Boi

Raya 3rd
Ini aman sikit. aku x ingat sapa yang datang rumah. Tapi dah tak ramai. Semua under control
And Family Paklong also a few from GIGS datang masa petang so belah malam pegi Rumah Pak Ngah.

Raya 4th (PUASA)
Yang ni pon rumah kena serang tapi malam tu dah nak balik KL dah so cam rilek tak kecoh sangat. Balik KL dengan Shasha. Gerak around 10 ish jugak. Tapi sebab berteman so tenang lah jugak.

Raya 5 &  6: PUASA

Raya 7: WOLFPACK

WOLFPACK tak cukup korum. 

Raya 8 & 9: PUASA
Raya 10-18: Bertenang
Raya 19-20: PUASA

Raya 21: w Pah



Raya 22: w Syafiq, Setans n Kelas Pertama


Love



Raya 23-25: PUASA

Masa aku tulis benda ni tgah raya ke 25 soooo harini hari last aku puasa. Tahun ni kena ganti 10 hari rasa nak menangis bhaiii. Macam never ending.

There are remaining 5 days of raya punya aktiviti. So nanti aku update biar post yg ni dulu. Hambar terox blog ni kena kemarau entry.

Lastly, akak belanja baju raya akak yang dibeli tanpa fikir panjang sebab dah takde masa nak cari huhuhuhuhu. Akak tahu kasut akak tak matching so jangan bash. Akak memang sengaja pakai kasut tu sebab kasut tu je yg flat. Hik hik hik



Cheriosss


May 19, 2017

TEASER: JANDA BAIK FT BUKIT TINGGI

ASSALAMUALAIKUM

Aku saja je ni nak hilangkan kemarau entry. So aku letak teaser dulu. Leuls


Doakan Nuur Syafiqah rajin type entry. HuHU

Mar 26, 2017

Terengganu

Assalamualaikum




So, the past few weeks, I went to Terengganu sebab nak attend one of my matrix's friend punya wedding. The funny part was, kitorang sebenarnya pegi majlis belah lelaki but since she mentioned yang dia kawen dengan jiran depan rumah so, referring the given map, which is map belah pompuan, so kitorang just tengok opposite site of the house je. Tapi mashaAllah nak sampai sana bukan main berpinau mata sebab waze tak membantu langsung.




The last time aku pegi Ganu was masa gi redang on September, 2015 which aku mabuk teruk and tak dapat berjalan, so kali ni aku balas. Bagitau Farahas 4 minggu sebelum tarikh, and set.

10 March 2017
TBS (10 malam)
Pikah-Farahas-Syikino

Hahahhahahha seee the namessss. So in short we call ourselves as, The setans. Hahhahahhaha sebab kitorang tiga memang suka buat plan aci redah. So , As beli tiket bas turun Ajil, rumah dia. This is another part, so dalam pukul 1 camtu,kitorang sampai Gambang and makan so As cakap,

" Aku selalu tertido x sedar weh. Kita sampai nanti lebih kurang 430 pagi."

Tapi kitorang gelak2x je tak amik port. Rupa2x nya masin mulut As, memang dia tak sedar, selamat makcik sebelah As, kejut dia sebab kebetulan nak turun kat tempat yang kitorang nak turun, kalau tak, menonong sampai Besut lah kitorang. Hahahhahahaha

Sabtu
11 March 2017
Ajil-Kuala Terengganu

1) Rumah As

The dayyyyyyy. So sampai rumah As, sambung rehat then subuh. Dalam pukul 7, As ajak pi Pasar Pagi ada jual kuih singgit. Which all the kuih dah siap pack, so satu pack singgit. Andsarap kat rumah As, mak dia masak Nasi Dagang. Aku not a person yang into Nasi Dagang sebab ade campur pulut tapi mak As x letak pulut at all and the nasi is soooo yummehhhhhhh

Then kitorang prepare untuk misi utama. Pegi kenduri kawen. Tapi before that, kitorang singgah

2) Pasar Payang

So sebenarnya pegi sini sebab As nak cari kain baju raya. Sambil jalan2x tu singgah beli kaftan. As dengan Syikin memang gila kaftan, tapi not me lah.Aku prefer pakai 3 quarter dengan tshirt je. But still aku beli untuk mak. Tapi kau tau lah, yang nama pasarpayang ni, kalau iman tak kuat, kau umpama ditutup jalan keluar. Hahahhahaha

Kat sini gak aku beli serunding. Aku tak sukasangat serunding ni sebab manis. Tapi yang aku beli ni alhamdulillah, mencapai piawaian tahap manis aku. Kira tak manis melampau. Kau boleh rasa manis dia and pedas and balance lah. And sedap tu yang penting. Hewhewhew Then kitorang terus pegi jap eh aku check swarm app dulu sebab dah lupa.

3) Kampung Petai Bubus
Yaaa, this one for wedding. Dak Eda yang kawen. Budak wing aku masa matrik. Gi lah cari entry aku buat untuk wingmate aku. Hahhaha Dia ni budak bilik sebelah and the foood there is sooo sedap. Aku igt Terengganu ni macam Kelantan, makanan dia manis, tapi alhamdulillah, tak ku jumpa satu pon yang manis selain diriku. Huhuhu



Lepas jumpa Eda, salam2x and then, terus ke kawasan Batu Rakit untuk sotong celup tepung

4)Warung Pok Nong Celup Tepung.
Kedai ni bukak 330. So dinasihatkan datang awal sebab nanti kena beratur panjang gilaaa apak ahhhh But it the food is worth the wait and the long queue and everythinggg. It was sooo gooood. Thenlepas makan kitorang pegi




5) Universiti Malaysia Terengganu.
Yang ni sebab aku nak tengok tang mana kampus dorang tepi laut. Tu je tak lebih tak kurang. And untuk dapat pointlebih masa check in swarm. Then to niat utama kalau pegi Terengganu which isssssssssss KOPOK LEKORRRRRR

6) Tak tau nama tempat
Hahhahahha yang aku tau, kedaini x jauh dari airport. And sedap. Serius sedap. Sumpah. Dah tu je. Aku beli 20. 10 bawak balik, 5 bagi syapiq, 5 bagi kak ngah. Then terus ke

7) Pantai Batu Buruk
The pantai here is sooo nice i say youuuuu. Ade satu port buai is instagram worth. Tapi kene berebut dengan couple dan budak kecik. Untuk kitorang, dengan tak tau malunya mintak ade budak ni bangun sebab nak nak satu gambar kat situ. hahahahaha



Then balik rumah As semulaand singgah pasar malam dekat Wakaf Tapai. Sampai rumah As, mak dia dah siap prepare tomyam dengan ikan sweet sour. Memang kenyang dan gembira lah aku. Baju kurung yang aku pakai tu dah selamat aku buang dah. Hahahha riwayat tak panjang.

Ahad
Ajil-KT-KL

Flight kitorang 830 pagi. Then sampai KLIA2 930. Naik bas pi KL Sentral. Sampai KL Sentral 1045. Makan. Then naik LRT sampai Sri Rampai, gi rumah syikin dah sampai around 1245 ko. Then amek keta, berdesup balik PJ sebab nak jumpa WOLFPACKKKKK!!!




Sebenarnyajadi lebih seronok sebab dapat jumpa semorang yang aku nak jumpa. so yeah.Till then.