x0x0

Jun 27, 2012

AMBITIOUS AMBITION

assalamualaikum..


quite along day huh doesn't write any,, well the truth is didn't have any idea to write. BHAHHAHA.. chillin beb chillin.. so quick note,, JUNE,, 3 members of gigs will celebrate their 19 birthday which are teha, shasha and miera.. and massive happy birthday.. and the idea of making this kinda entry i got when i was waiting for my dad somewhere around 9pm today..

ambition or maybe cita-cita or 志望 or Ehrgeiz or உயர்வான நோக்கம்

aku tau masa zaman kecik2x dulu semua ada cita-cita, xlari lah macam aku, mase darjah 1 sampai darjah 2,, aku sekolah kat sk chenderah,, mase tuh perangai aku wat lek wat peace je,, xpernah pikir pasal cita-cita pun,, ikut kata hati,, xpernah terlintas langsung,, mase tuh perangai aku macam jantan sikit, eh bukan sikit tapi banyak,, aku jalan pon bahu atas-bawah-atas-bawah ala-ala gangster gitu, masuk redah hutan, main basikal ngn budak laki, buat up-wekang bagai, lepas tangan segala,, yang penting xde pon permainan pompuan yg aku main sebab dulu aku xde kawan pompuan,, kawan pompuan aku tu jelah sorang,, suba.. sampai sekarang deep in my heart,, sayang dea tuh lain macam laa.. suba, aku, loqman,, 3 serangkai yg xboleh dipisahkan.. hahahhaha,, nampak x aku dah lari tajuk,, biase lah,,kalau dah masuk memory land nie memang cam tuh.. yang aku nak conclude mase dok chenderah dulu,, kehidupan aku free,, aku xpernah terpikir pasal cita2x..

then aku pindah SK TERENTANG,, kat sana wajib pakai tag nama  yang ade tulis nama, kelas ngan cita2x.. haa,, time tuh aku menggelupur nak letak cita2x ape.. disebabkan masa tuh gerak khas tengah popular,, aku pun cakap,, CITA-CITA: INSPEKTOR POLIS.. masa tuh,, pekerjaan polis sangat dipandang tinggi oleh pelajar2x sekolah rendah macam aku ye lah,,polis ade pistol beb,, boleh main tembak2x.. nak jadikkan cerita xlame pastu,, gerak khas the movie keluar and sangat hits ye cite tuh and watak erra fazira dalam tuh,, inspektor syafiqah.. bhahahhaa,, femes sekejap aku kat sekolah..

lepas tuh,, aku ade lah pulak terpikir nak jadik arkitek cuz mase tuh arkitek macam gah je tapi sayang,, gua nak lukis orang pon xlepas.. pastu aku pernah terpikir nak jadik fesyen designer mase tuh dalam umur 12 tahun kot..memang adore lah kat baju2x,, pernah sampai terfikir kalau nak bukak butik,, jenama nak letak purpleblue collection.. aku pernah lukis baju2x,, memang kelakr lah tapi,, jangan gelak kalau aku tunjuk cuz it has been like 7 years since i draw it..


masuk je sekolah menengah,, lagi aku berkecai impian sebab,, aku xtau nak jadik ape,, yang penting aku dok sekolah tuh nak amek PMR,, tp naik je form 2,, aku amek KH perdagangan and kena lah belajar akaun siket,, mase tuh aku dah tanam azam,, lepas pmr aku nak masuk kelas amanah, nak amek akaun.. nak jadik akauntan..memang bersungguh2x laa aku berlajar,, tapi sayang,, harapan tersasar,, result PMR straight A's and pengetua x benarkan langsung budak straight tukar kelass selain dok kat alpha belajar biology.. sebenar nya,, bio tuh dah aku tanam dalam diri since form 2 lagi,, aku xnak belajar,,bukan xnak,, xhingin pon tapi apekan daya..digagahkan diri untuk belajar sekadar untuk ujian.. and masa tuh,, impian, angan2x aku terus gelap,, aku dah xtau nak jadik ape,, bayangkan sejak form 2 dah aku tanamkan nak jadik akauntan tetiba jadik camnie..

lepas je naik form 4, aku pernah cakap kat ayah,, aku nak further dalam math aku nak ade ijazah dalam major mathematics cuz masa tuh aku macam minat kat addmath,, subjek sains yang 3 adek bradek tuh,, aku langsung xpandang, al maklum laa,,masuk klass sains pon terpaksa..

Masa tunggu spm nyer result,, aku cakap,, nak jadik peguam since dalam family aku means family besar aku,, belum ade lagi yang amek bidang undang2x,, so that should be nice if i try lah kan,, tapi,, masa tuh belum keluar result,, bila keluar je result,, haa,,amek kau, aku terdiam dan terpaku serta terduduk kerana aku dapat 5A 3B 1C, orang kata okay lettew,, tp dorang xtau,, yang B tu BI aku,, yang terus meletakkan aku kat luar zon selamat untuk amek undang2x.. hampa sangat aku.. tapi alhamdulillah,, aku further kat matrik.

macam aku cakap kat entry lepas,, matrik buat segala kehidupan aku twist,, kat matrik,, baru aku tau,, sebenarnya,, aku lebih minat fizik dari math,, fizik seronok sangat,, tak aku nafikan minat kat math tuh masih ada..tp itulah dia kehidupan aku


disaat aku menulis entry nih,, sebenar nya,, aku terfikir,, macam mana kehidupan aku kalau aku ada rezeki menjadi jurutera dan dalm masa yang sama menjadi fashion designer.. deep in my heart,, still wanna be a designer, an inspector police, have major in math and also an accountant.. sebenarnya nak cari our true-self nie susah,,sebab ape tau,, silap2x haribulan,,kita boleh terpesong.. tu yang aku takut sebenarnya dalam kehidupan aku. tapi aku percaya, kadang2x Allah tu bukan taknak bagi apa yang kita mintak, mungkin kita xtau sebenar nya,,apa yang kita mintak tu x setimpal langsung dengan apa yang dia nak bagi. so go on with the flow, lantaklah oarang nak kata pa sebab,, end up bukan dorang yang nak dapat buah kemenangan.

till the next entry.. Jazakallah Khair and assalamualaikum. ;)

Jun 20, 2012

short update

assalamualaikum.

hye hye.. alhamdulillah,, life still going on.. berteman kan lagu glad u came-TW even dalam dunia maya, TW fanmily and directioners not going very well but still spport them,, jyyeahh.... okayh2x back on earth.. beberapa hari nie macam biase2x je,, posmen tak datang hantar surat atau mungkin,,posmen datang,,cume aku je x perasan,, and one direction x jugak datang malaysia soo,, what else selain dok depan tv and makan..itu je lah keje aku,, nak buat yang lain malas...

ohh,, henfon macam xberape nak functional sangt since abis matrix cuz aku nie bukan kesah nak text2x orang..and kedit pon mampos dah..

~i got this =D. yeahh,, raya nanti guna fon baru~

talking nasty words u pikah,, nazar pon lagi satu hari baru nak pas,,ade hati citer raya.

Jun 14, 2012

graduasi.ze result.hope

 ~nie aku snap kat bawah tangga library time tunggu nak masuk LR~

assalamualaikum.

tajuk xboleh blah. as  we ALL know yang if graduate from matrix is actually meaningless cuz the sijil is not berapa laku,, bukan is not,, memang xlaku but matrix adelah fast track yang ade 2 je kemungkinan dan harapan. first is,, matrix adelah korang nyer last chance untuk repent spm.. so samada korang nampak peluang tu and grab and all out kat situ or korang bajet korang budak pandai dan memandang remeh konon boleh tackle cuz seperti yang dicanang2x,, matrix tough nak mampos so budak2x yang hardcore je berani masuk and most of the hardcore yang masuk adelah dengan keputusan SPM yang boleh telan air liur bebudak lain pandang.

as for me,, i'm the hardcore one yang pandang matrix tempat repent spm dan kalau dah cakap nak repent spm,, xde makne nyer lah keputusan spm aku cantik umpama langit dan indah umpama bumi.. jauh sekali tidak. lepas result spm kluar,, aku pernah terduduk untuk isi UPU,, bukan sebab banyak choices yang boleh pilih dan pikir,, tp sebab xde choices langsung yang boleh aku isi.. semua nyer larii.. so, aku istikharah,, rather than UiTM-public admin,, i choose Kolej Matrikulasi Melaka- Sains.. andand hard thrill macam mane pon, tempoh setahun 23.5.2011-26.4.2012,, alhamdulillah,, aku dah tackle dengan baik, Insyaallah.

the past 29.5.2012 i got my result, alhamdulillah,, x berubah dari sem 1,, aku x dapat 4flat tp alhamdulillah,, masih dalam DL..aku bagitau junior2x aku,, diorang tanye macam mane aku blajar sedangkan diorang tanye dak diela,, diela ckp,, aku hadap laptop je..



meh sini aku kongsi macam mane,, prinsip aku senang, aku belajar untuk ilmu, bile nak ilmu,, hati kena ikhlas, so bile aku rase hati aku bengang, xde mood,, so sorry to the books,, memang aku xbelajar.. sebab bile hati x ikhlas belajar,, sume tu sesia je beb,, buat penat aku je nanti,, belajar,, tp satu pon xlekat,, baik laa aku hadap laptop, movie yang boleh buat hati aku cool down siket.. satu lagi,, mase kat matrik,, aku bergantung pada tuto 95%,, susah macam mane pon, aku akan buat,, kalau aku meniru pun,, bukan meniru kosong,, aku still berfikir,, macam mane diorang dapat jawapan, kenape gune formula yang tu bukan yang nie, dari mane diorang dapat jawapan since xde dalam lecture notes dan macam2x lagi lah... pernah sekali tu aku buat math sem 2 topic 2 mase dalam lecture fizik,, aku pinjam tuto kak feyzah,, penat aku bebel kenape die dapat, macam mane sumelah,, sampai lah dak masyi cakap,," pikah,, kau tiru je diam2x,,abis cite." then aku jawab,," masyi,, aku nie dah laa lembab,,x paham chapter nie,,kalau aku tiru bulat2x makin bodoh lah aku.".. there, aku pegang cakap cikgu shima, " kalau kite xtau nak buat,, kite tiru je orang, tp jangan tiru bodoh2x."......rest is history......



satu lagi prinsip yang aku pegang,, innamal a'malu binniyat.. semua yang kite buat bergantung pada niat, dan aku stick satu notes kat board aku,, "aim for 4flat u got nothing, but aim for knowledge, u'll get 4 flat." insyaAllah.. mungkin niat aku mase  penghujung sem 2 arituh aku terpesong siket since my mom cakap,, dapat 4flat dapat BB,, sape xnak woo,, BB tu dalam list to-own-this-year babe.. kalau mak aku x nak belikan pon,,aku cadang nak keje and gune duit sendiri je.. sebab,, bagi aku,, gadjet nie life aku, wire2x komputer+tv+handphone tu passion aku..lantak laa orang cakap BB tu ketinggalan ke hape ke,, tp itu yang aku nak,, soo,, i dont really care.. bile penghujung sem 2,, niat berubah,, nak BB.. hew hew.. tu yang agak nyer terpesong siket kat kimia.. hahhaa


satu lagi,, ignore the world,, bile mak aku offer aku menatang tuh,, die bukan reti dendiam,, abis dicanang nyer satu FB,, dah aku kene nganjing,, tapi aku buat lek wat peace je lah,, yang offer tuh,, mak aku,, bukan mak dorang,, duit mak aku, bukan mak dorang dan syarat yang dikenakan oleh mak aku tu,, bukan calang2x,, silap2x haribulan,,boleh gila aku.. yang dorang sebok nganjing,,bukan dorang yg kena study, tuh sume aku.. well,,ape aku buat,, aku buat xtau je bile dorang nganjing,, sebab tu life aku.. tp sayang result aku tersasar by 0.09 dari syarat utama.. apekan daya, nasib badan..


last thing,, bile aku belajar,, aku akan dengar lagu cuz itu style aku.. tak kira laa tu time nak hafal sains komputer atau pun reaction kimia,,bile dinamakan aku tengah belajar,, telinga aku mesti berada di antara source music yang kadang2x aku cucuk kat kandphone, laptop dan mo3,, depends laa.. and bile aku study,,laptop akan ada diatas katil sentiasa,,tak kiralah on ke off,, yang penting ada,,kalau aku study sensorang dalam kol 2-3 pagi,,aku pasang laa movie,,tp aku dengar mp3,,biase lah,,nak elakkan berasa sunyi.. and aku boleh tido pukul 3-4 pagi tp aku xboleh bangun tido 3-4 pagi,, that's why,, aku akan settle segala kerja ku within that time cuz aku niat macam mane pon, pasang alarm kat dedua fon aku sekali pun konon2x nak bangun awal memang xkan jadik.. i know myself bettah.










cerita yang terakhir ialah pasal hope, since result matrix tak mengecewakan aku walau sedetik pon,, bukan riya' tp usaha aku pay off,,alhamdulillah,, so pilihan aku for this time untuk further:


UM- Kejuruteraan Elektronik( telekomunikasi )



korang yang baca,, tolong doakan aku untuk dapat yang terbaik dalam perjalanan kehidupan aku. thankss.. =D sekadar berkongsi, InsyaAllah

Jun 10, 2012

circle of friendship.

assalamualaikum. mule2x tepek  gamba aku sepanjang minggu kat sane dulu ehh..


heeyyaarrggghhh,, so long huh doesn't type any in this blackforestdaim. haha,, well actually, i'm just coming back from my holidayz with ze familia. but before that,, i'd gain a new sweet memories. thanks matrik melaka AGAIN, for those.

me, applied for being a faci during my last week of lectures and got the results about 2/3 days before me left matrix lah kan.. masa tu check result faci macam check result pekse,, berderet beb. haha.. disebabkan masa hari last kat matrix which was on 26/4 dulu mindset kepala hotak dah ckp,, yang nak datang matrik lagi sebulan,, so,, sebak tu kurang lah kan,, but when it came to the last day of being faci, yupp itu sedih,, cuz i know, that's my very last time for being there.. =D

mase hari ahad, nak daftar, huh,, aku ngan dak abang dah cantik planning yang gerak daftar same2x,, kitorang pakat memang tahap cantik lah.. bajet timing supaya sampai matrik same2x since dak abg dok muar, aku nie dok jasin. but end up,, sampai memang same2x, dengan harapan dapatlah blok yang same.. pfffttt,, punah harapan, dak abang blok A5, aku B3 and dak diela B4.. aku memang menggelupur lah cuz i know, blok B3 xdpt wireless matrik.. sucks habis laa..



bile dah blok len2x,, harapan nak satu bilik nie,, lagilah punah berkecai, so akudengn penuh setia menanti siapakah yang bakal menemani aku dalam bilik tuh. memang berdebar abis laa.. last2x mira masuk,, aku xkenal pon die sebenarnye taaaaaapi,, aku selalu nampak die mase hari kuliah dulu. overall,, aku boleh conclude dak mira nie macam penyayang lah dengan dak budak compared to aku yang nampak sensorang,, aku boleh telan dengan sekali nafas je. so dalam bilik tuh,,kitorang berdua je sebelum dea bawak member die ecah and ain..

so, selain dak abang and dak diela,, i've no ideassssssss who all the faci was.. memang xkenal, xpernah nampak muka.. kalau ade yang nampak pon sorang dua,, yang lain haramm beb.. aku memang xpernah nampak.






so kat sane, even seminggu,, macam2x jenis perangai budak aku kenal, macam2x ragam mak bapak aku tengok, dengan someone yang aku and yaya dulu asek je kutuk2x care die jalan pon boleh berborak, and aku admire satu faci tuh,,.. hahhahahhahahhahaha..

activites biase2x je kot,, same macam kitorang orented dulu, buat sorakan, hafal segala lagu2x nak2x hafal lagu melaka yang superbly awesome tuh, jage budak, terpekik terlolong macam orang giler, jadik garang, jadik polis trafik mase KMM tengh jam nak mampos and pak guard plak boleh sesedap oren pegi rehat, kene marah ngan parents mase system offline, jadik receptionist kat parents and students tentang itu ini, jadik penunjuk arah ke koperasi, blok even tandas, jadik penggembala mase suro dak2x nie berjalan dengan pantas, jadik ape lagi ehh,, ohh,, jadik perempat mase dorang dengar ceramah dari encik azman dengan melepak tepi dewan. dugaan yang sangat hebat beb.. tuhan je tau macam mane benak hati aku rase nak mencarut2x je kat sekor2x yang buat onar.. arrgghhh,, cuz aku pun bukan lah baik sangat,, setakat carut yang simple2x, yang boleh buat hati orang len bernanah tu,, aku boleh gak ckap tanpa rase bersalah since aku budak melake kan kan.

 nampak x gambar yang ade number tuh,, okay,, gamba number 2 paling aku suke since,, tu gamba 3 warna yang aku sempat snap using my iphone,, ehh salah,, nokia c5. celcom for girls, maxis for the boys,, and penyokong bersih digi for facilitators.. hhehehhehee.. and te 4th picture,, tu gamba adek gary..



ze faciss yang aku sekepala ngan aku, yang kepala macam twister, otak kentang abis,, meh gua senarai,, mintak maap kalau tertinggal:
ain syafiqah azman: amek kau name penuh aku bagi,, hahhaa,, accounting stude. aku rase kalau aku jumpe die time kuliah dulu,, memang boleh terbalik suasane,, memang best lepak ngan die.. sangat best,, serius x tipu..  die nie,, gamba kedua yang faci tengh excited join dak2x nie aerobik..

ecah and bushra: okay,, budak berdua nie,,,kecik je kot.. si ecah tu kate nyer ketuablok A4 yang berhantu xde orang tuh,, yang bushra tuh,, rumet diela mase kat B4... nice giler dapat kenal dorang. sempoi,, bayangkan,, si bushra yang xbape nak cukup ketinggian die dipakse untuk pegang video cam yang besau ala2x org tengh shooting tuh. see d picture below,, aku x tipu..

mira, ecah, ecah, amal: okayhh nie peneman setia B3.. sporting.. actually, amal and ecah were from A2,, same macam aku,, slalu gak nampk,, but because of wing and aras yang berbeza,, so,, xpernah lah bertegur. aku rase dorang nie budak bio kot,,xkirelah modul 1 ke modul 3.. mira plak,, sang rumet yang setia mengejut aku yang memang liat nak bangun pagi and always jadi peneman adek2x setiap kali subuh and maghrib,, dikala aku tengh masyuk tido. as for ecah plak,, this is d first time nampak die.. best,, even NTP,, tapi otak giler2x..

fatin shahira: hahhaaa,, for this girl lah kan,, memang aku dah tawu kewujudan die lame dulu,, cume mase kuliah,, macam xde point je nak tegur die cuz kitorang langsung xde kaitan.. die M1, aku M2,, die STP, aku SIS.. sooo,, seee,, memang xkene langsung.. but mase jadik faci nih,, hahhaa,, tetibe terkamceng plak,, haa acane tuh.. spent time ngan die memang banyak giler.. serius beb.. masa hari pendaftaran tuh dapat satu AJK ngn die,, 2nd day,, kitorang free,, teman die update UPU kat HEP, 3rd day, dok surau,, dea boleh pakat nak tido plak, mase LDK join team die round KMM.. banyk lagi lah.. memang best.. hahhahaha

kak mizah, mazni, sya, hasnah: kak mizah tuh,, sempoi abis,, kadang2x aku panggil die kak,, kadang2x aku bahasekan kau-aku je ngan die.. rockerss habis laa.. mazni plak,, classmate & rumet fatin,, sangat naiss,, dok reround BSA ngan die suro budak amek newspaper.. hehehe.. sya ketua AJK peralatan mase hari first and mase first LDK,, aku ngn faci lain dok mencapub dalam LDK die cuz,, LDK die sahaja yang xde pensyarah.. hehhehe.. hasnah tu,, rumet diela kat B4.. kelakar and best beb.


and faci2x lain gak macam liyana, syafiqah JPP, soleh, bat, yazmin, kak hajar, kak arina, amie, hajar, husna, syafiqah s22, thirah, adam JPP, hilmi s22, zulhafizi JPP, shafiq JPP, ilya JPP, syafiq, khairul NTP, aliff and so others yang aku kenal muke but xtau name mintak laa maap and for chinese too..
a week yang sangat penat, sangat bengang, sangat seronok and segala sangat yang adelah. as for me, agak terkilan bile xdapat join malam penutup tuh,, but its so okay as i already watched ze rehearsal.. so macam xterkilan sangat lah kan.. 

credits to blog MPPB, blog diela husna, page KMM 2011, camera phone kak arina and for me too for the pictures.


~FACILITATORS KOLEJ MATRIKULASI MELAKA MPPB 2012/2013~