x0x0

Jun 14, 2012

graduasi.ze result.hope

 ~nie aku snap kat bawah tangga library time tunggu nak masuk LR~

assalamualaikum.

tajuk xboleh blah. as  we ALL know yang if graduate from matrix is actually meaningless cuz the sijil is not berapa laku,, bukan is not,, memang xlaku but matrix adelah fast track yang ade 2 je kemungkinan dan harapan. first is,, matrix adelah korang nyer last chance untuk repent spm.. so samada korang nampak peluang tu and grab and all out kat situ or korang bajet korang budak pandai dan memandang remeh konon boleh tackle cuz seperti yang dicanang2x,, matrix tough nak mampos so budak2x yang hardcore je berani masuk and most of the hardcore yang masuk adelah dengan keputusan SPM yang boleh telan air liur bebudak lain pandang.

as for me,, i'm the hardcore one yang pandang matrix tempat repent spm dan kalau dah cakap nak repent spm,, xde makne nyer lah keputusan spm aku cantik umpama langit dan indah umpama bumi.. jauh sekali tidak. lepas result spm kluar,, aku pernah terduduk untuk isi UPU,, bukan sebab banyak choices yang boleh pilih dan pikir,, tp sebab xde choices langsung yang boleh aku isi.. semua nyer larii.. so, aku istikharah,, rather than UiTM-public admin,, i choose Kolej Matrikulasi Melaka- Sains.. andand hard thrill macam mane pon, tempoh setahun 23.5.2011-26.4.2012,, alhamdulillah,, aku dah tackle dengan baik, Insyaallah.

the past 29.5.2012 i got my result, alhamdulillah,, x berubah dari sem 1,, aku x dapat 4flat tp alhamdulillah,, masih dalam DL..aku bagitau junior2x aku,, diorang tanye macam mane aku blajar sedangkan diorang tanye dak diela,, diela ckp,, aku hadap laptop je..



meh sini aku kongsi macam mane,, prinsip aku senang, aku belajar untuk ilmu, bile nak ilmu,, hati kena ikhlas, so bile aku rase hati aku bengang, xde mood,, so sorry to the books,, memang aku xbelajar.. sebab bile hati x ikhlas belajar,, sume tu sesia je beb,, buat penat aku je nanti,, belajar,, tp satu pon xlekat,, baik laa aku hadap laptop, movie yang boleh buat hati aku cool down siket.. satu lagi,, mase kat matrik,, aku bergantung pada tuto 95%,, susah macam mane pon, aku akan buat,, kalau aku meniru pun,, bukan meniru kosong,, aku still berfikir,, macam mane diorang dapat jawapan, kenape gune formula yang tu bukan yang nie, dari mane diorang dapat jawapan since xde dalam lecture notes dan macam2x lagi lah... pernah sekali tu aku buat math sem 2 topic 2 mase dalam lecture fizik,, aku pinjam tuto kak feyzah,, penat aku bebel kenape die dapat, macam mane sumelah,, sampai lah dak masyi cakap,," pikah,, kau tiru je diam2x,,abis cite." then aku jawab,," masyi,, aku nie dah laa lembab,,x paham chapter nie,,kalau aku tiru bulat2x makin bodoh lah aku.".. there, aku pegang cakap cikgu shima, " kalau kite xtau nak buat,, kite tiru je orang, tp jangan tiru bodoh2x."......rest is history......



satu lagi prinsip yang aku pegang,, innamal a'malu binniyat.. semua yang kite buat bergantung pada niat, dan aku stick satu notes kat board aku,, "aim for 4flat u got nothing, but aim for knowledge, u'll get 4 flat." insyaAllah.. mungkin niat aku mase  penghujung sem 2 arituh aku terpesong siket since my mom cakap,, dapat 4flat dapat BB,, sape xnak woo,, BB tu dalam list to-own-this-year babe.. kalau mak aku x nak belikan pon,,aku cadang nak keje and gune duit sendiri je.. sebab,, bagi aku,, gadjet nie life aku, wire2x komputer+tv+handphone tu passion aku..lantak laa orang cakap BB tu ketinggalan ke hape ke,, tp itu yang aku nak,, soo,, i dont really care.. bile penghujung sem 2,, niat berubah,, nak BB.. hew hew.. tu yang agak nyer terpesong siket kat kimia.. hahhaa


satu lagi,, ignore the world,, bile mak aku offer aku menatang tuh,, die bukan reti dendiam,, abis dicanang nyer satu FB,, dah aku kene nganjing,, tapi aku buat lek wat peace je lah,, yang offer tuh,, mak aku,, bukan mak dorang,, duit mak aku, bukan mak dorang dan syarat yang dikenakan oleh mak aku tu,, bukan calang2x,, silap2x haribulan,,boleh gila aku.. yang dorang sebok nganjing,,bukan dorang yg kena study, tuh sume aku.. well,,ape aku buat,, aku buat xtau je bile dorang nganjing,, sebab tu life aku.. tp sayang result aku tersasar by 0.09 dari syarat utama.. apekan daya, nasib badan..


last thing,, bile aku belajar,, aku akan dengar lagu cuz itu style aku.. tak kira laa tu time nak hafal sains komputer atau pun reaction kimia,,bile dinamakan aku tengah belajar,, telinga aku mesti berada di antara source music yang kadang2x aku cucuk kat kandphone, laptop dan mo3,, depends laa.. and bile aku study,,laptop akan ada diatas katil sentiasa,,tak kiralah on ke off,, yang penting ada,,kalau aku study sensorang dalam kol 2-3 pagi,,aku pasang laa movie,,tp aku dengar mp3,,biase lah,,nak elakkan berasa sunyi.. and aku boleh tido pukul 3-4 pagi tp aku xboleh bangun tido 3-4 pagi,, that's why,, aku akan settle segala kerja ku within that time cuz aku niat macam mane pon, pasang alarm kat dedua fon aku sekali pun konon2x nak bangun awal memang xkan jadik.. i know myself bettah.










cerita yang terakhir ialah pasal hope, since result matrix tak mengecewakan aku walau sedetik pon,, bukan riya' tp usaha aku pay off,,alhamdulillah,, so pilihan aku for this time untuk further:


UM- Kejuruteraan Elektronik( telekomunikasi )



korang yang baca,, tolong doakan aku untuk dapat yang terbaik dalam perjalanan kehidupan aku. thankss.. =D sekadar berkongsi, InsyaAllah

2 comments:

fatynn said...

insyaAllah,i know u can do it ;)

akaliliffa142 said...

InsyaAllah,and pray for mine as well :) entry ni adalah yg plg superb!