x0x0

Jun 12, 2016

Jogjakarta / Semarang, Indonesia

Assalamualaikum

So tetiba baru ada kesedaran nak menulis which yeayy me, the viva is over. #roadtofinal 

Sambungan dari last entri

16/2/2016
Solo- Jogja




Kitorang sampai Jogja lebih kurang pukul 4 ke 5 something something then terus check in hostel. Ok sampai jogja terus jadi miskin balik sebab dok hostel backpacker je. Well macam kalau pegi melancong sebelum sebelum ni gak. Hostel kitorang dekat je nak ke Malioboro Street so, yeahh, lepas check in, kitorang pi Muzium Patung Lilin and then balik hostel. Tapi sebelum tu kitorang gi beli tiket bas balik Semarang. Gila betul. Yang ni betul betul menguji level jati diri kitorang kat tempat orang. Fehh. Then balik hostel.

Malam tu ingat nak cari souvenir so, cari beca and pegi Malioboro street tu and pi cari makan jugak. Ingat nak dinner dekat mall tapi mall dah nak tutup. Sempat pi bakery beli roti then keluar mall ingatnak pi cari makan tepi jalan je tapi yang lain insist untuk cari restoren gak, so like depan sikit dekat mall tu ade this one restoren, well nama je restoran tapi dia macam x berapa nak bersih gak. maigadd so sad tapi takpelah better than nothing, makan lebih kurang cam camtu je, thennnnnnterus balik hostel.


Tapi malang nasib aku since ade katil aku ade hama agaknya so teruk gila naik gatal sampai kena turun bawah mintak ubat. Hahhahahahhahaa

17/2/2016



Pagi pagi ade orang ketuk bilik bagi sarapan. So heaven. Lepas makan kitorang turun bawah tunggu supir sebab nak ke pantai timang. Yaaahoooooo. The perjalanan takie about 2 hours lah plus minus siap tido bangun tido bangun redah hutan bagai then kereta stop. Ingatkan dah sampai, rupanya kena tukar transportation sebab kene naik Ojek. Ojek tu macam teksi tapi dia motor so kitorang bawak tema cerita sana habis sana then semorang pakat nak merahsiakan benda ni dari boyfriend masing masing sebab tahu diorang akan meletop. Wakakkakaa. Tapi aku takde lah rahsiakan pon, aku cakap jugak cuma kesan dia kena lah hadap Capik bebel serta buat teruk dan jugak dia turut sertakan situasi suruh aku fikir incase the situation is revert. Hmmmm #CapikTakChill

Then sampailah kat Pantai Timang and the view is to die for. Cantik SubhanaAllah. Its so Amazing. Then naiklah Gondola dengan harga rp 200k. and aku petik conversation aku dengan owner,

"Pak, ini kalau jatuh gimana pak?"
"Mbak berserah saja pada tuhan."

Kau bayangkan perasaan aku time tuuuuu, dengan takde safety jacket, dengan gondola tu kayu and ditarik guna tenaga manusia, dengan ombak berkelajuan aku tak tau lah takut nak letak nombor. Hahahahhahaha. Tapi the pengalaman issssss so niceeeeeeeee. Never regret.



Then lepastu kitorang pi lepak at another pantai wheres to grab our lunch merangkap dinner. Makan tepi laut is so niceeeeeeeeeee and yang penting is murah dan sedapppp.nyum nyum.
Then balik hostel, Su dengan anis terus balik bilik, aku hajar shiks mimie pi minum kopi Joss. Sedap nyum nyummmmm. Nanti sampai Jogja, this is a must try okay. Then lepas minum, kitorang usha usha kedai jual barang sebab nak bawak balik mesia. Usha dulu esoknya baru nak beli.



Then balik tido serta diserang serangga lagi. Damn pikah.

18/2/2016
Bangun pagi, amek makanan yang dihantar terus kepintu bilik, then turun membeli belah untuk kesayangan masing masing. Paling real is masa aku nak belikan Capik punya tshirt, Like aku kena bayangkan badan dia and tinggi dia and lebar bahu dia agak agak beli size M muat x? sebab dia ni kan kerempeng. Kalau beli L, kat bahu tu nnti cemana. MyGod. So hard. Then no neng no nengarea Malioboro Street tu pastu balik hostel then kemas kemas nak pi stesen bas sebab nak balik semarang. Naik bas, terus tido. Tapi orang stesen bas tu banyak kali ingatkan, jangan lupa turun kat Bayumanik tauuuu. Ok pakk ok.

SEMARANG
Sampai je stesen Bayumanik, kau takyah lah berharap macam ade a proper perhentian bas macamTBS ke Pudu ke ape, dia justturunkan kau tepi jalan je lah yang namanya Stesen Bayumanik tu. Then terus amek Angkot, pi kawasan simpang lima. Sebab dah lapar teruksss then makan. Lepas makan ni yang gila, Pegi buat Hotel hunting. Padahal masing masing dah sikit lagi nak jatuh miskin ni. Then jumpa this hotel, Ibis Hotel tapi mahal teruk sampai 1 juta harga dia, then berdepan dengan hotel ni ade satu lagi which is Sumi Hotel, 600k je utk 6 orang. Then we checked in. Bilik Alhamdulillah selesa sangat.


Malam tu aku hajar mimie keluar untuk cari makanan ala ala street foodje. Tapi masuk 7e diorang ape eh nama, AlfaMart tak silap woahhh terus jadi jakun. Macam macam nak diambiknya. Hahhahahhahaa. Then we makan lepastu depan tu ade orang jual murtabak, so beli and bawak balik bilik makan and tido. Ehhh gayut dulu padahal. Wakakakkaka

DInner @ Semarang


19/2/2016
Semarang - KL
Pagi pagi bangun terus amek Angkot depan hotel pegi airport. Sampai KL terus cari nasi. hAHAHHAHAA dasar tekak melayu. Well this is the trip yang paling mencabar jati dirilah ni. Hahahhahahha. but overall, its amazing.

Till next trip.

  
Sya pancing ikan tak pandai, Pancing hati awak tererlah. Huhu

No comments: