x0x0

Jul 18, 2012

"MATRIKS tu x sama taraf dengan kami"-PASUM-ians

assalamualaikum.

DISCLAIMER: POST INI HANYA PENDAPAT AKU..

as u know, aku budak lepasan matriks yg result biase2x, datang dari sekolah yg biase2x tapi alhamdulillah, lepas matriks aku dapat pilihan pertama UPU aku,, Universiti Malaya.. aku bukan nak cakap ape, korang tau jugak, yang UM nie ade budak asasi diorang tersendiri, known as PASUM.. yaa, aku xmenafikan yang budak pasum nie terdiri daripada mereka2x yang dapat keputusan SPM straight A's.. Well tobe honest, I know nothing pasal Pasum, not until I've this one conversation with my wingmates and after that get to know that, ada classmates aku ade yg dapat PASUM.. okay,

since lepas dapat result nie, gua pon buat laa research sket2x pasal UM,,gua masuk group2x kat FB, gua bace blog, gua bace portal pendek kata segala2x berkaitan dengan UM gua bace lah, gua kene tau aa social life rate UM nie macam mane,lokasi cuz this is d very first time yg aku akan kluar dari melaka so aku xnak aku terkene kejutan budaya. sampailah hari ini tetiba masa petang tadi gua ter-stuck kat satu page nie,, yang buat hati aku runtun sangat2x bile bace komen2x dari ex-PASUM yang obviously xdapat teruskan pengajian mereka kat UM,, aku tau lah, kite bile buat asasi kat UM, mesti laa kite rase nak stay kat U yg same mase degree..yang sadis tuh bile diorang pertikai kan matriks, something like this.





 to clarify this, i take this from someone blog,, i mean,, from the comment's box. and aku nak ulas,,
3 pointer matrik x same dengan 3 pointer PASUM.
ape maksud die x same?? yaa i know what they mean about the quality or so whatever. TBH,, yang aku tau PASUM just focus on their main subjects, xde koku, xde dinamika, xde agama islam sume macam kat matriks.. so aku rase, 3 pointer matriks lagi hardcore since kitorang kene pandai bagi masa dengan 7 subjek berbeza yg mana tujuh2x nie ade exam... so, what u say now??

updated: I think right now, sama je. Takde beza pon pointer matrik n asasi kau power sekalipon, dekat Degree, perform dari zero bhai.

latest update dari akak final year UM yang datang dari Matriks: This emotional kind of post really show that how arrogant budak pasum is (some of them). To mocking u about this, booyahh, kau loser tak dapat sambung UM kau emo kenapa? Sapa suruh take for granted masa asasi and pandang rendah budak matrik. Huhuhu

orang luar samakan taraf dak PASUM ngan MATRIKS??
yaa,, kau sape,, sori macam kasar,, tapi like i say,, kau sape,, kau ingat kau masuk asasi universiti dengan result SPM yg meletup kedegang tuh boleh buat kau ade klass kau tersendiri?? atau mungkin disebabkan kau punyer pembelajaran dalam kawasan U while kitorang kat hutan2x, buat korang rase korang patut dilayan dengan layanan first class, while we yang masuk matriks nie xlayak disame taraf ngan korang hanya sebab kitorang nie dari golongan dak2x spm yang dapat x banyak A macam korang?? macam tuh??.. Everybody deserves a second chance, and we budak matrik, grab that second chance,, abis korang buat bende yang same ke??,, budak PASUM patut rasa bertuah sebab tergolong dalam kalangan budak pandai2x yang result nyer you know, Just Wow :) and hanya sebab korang xdapat sambung kat UM, bukan bermaksud korang boleh menghina budak2x matriks sesuka hati je.. 

Junior aku tanye aku, matriks dengan pasum, mane yg okay,, aku x pernah nak condemn PASUM and aku pon x compliment MATRIKS,, aku suro die buat pilihan sendiri,, sebab aku xboleh compare those two, cuz i've been only in MATRIKS so how can i know the PASUM life.. yaa,, i do admit, MATRIKS do have pros and cons, so do PASUM, but how can i state about PASUM since i don't have any ideas about it..

even kawan korang tuh xbelajar zaman SPM, jangan korang ingat diorng akan stay macam tuh, aku letak contoh diri aku,, sepanjang kat matriks, aku berkepit dengan schoolmate aku,, and die xpernah nampak aku belajar, sebab die sendiri xtau yg aku jenis belajar pukul 2-3 pagi, bukan cakap die, rumet aku pun xtau bile aku belajar,, kenapa nak riya' dengan orang bile kite belajar.. jangan assume orang akan sama xberubah2x dari awal perkenalan sampai akhir,, sebab kite bukan stay aside they always.. so do respect.

I heard abt this somewhere I cant remember actually, each faculty akan amek 40% untuk fac dorang bagi diisi dengan budak pasum, whereas another 60% to others,, kat sini kene ingat yang bukan budak matriks je yg nak sambung degree,, so, that 60% have to divide equally to another matriks, asasi UiTM, Diploma, STPM,, yg sket lebih kurang setiap tuh kurang daripada 20% je intake.. so,, bukan salah kitorang korang xterpilih, korang kenalah bersaing untuk rebut the 40% quota of budak PASUM, kitorang hanya mengisi quota kitorang...

and lastly pasal syllabus,, dorang dok pandang hina kat matriks, sebab kitorang punyer syllabus konon2x siket, subjek kurang satu.. dunia nie berubah,, matrik dengan 3 subjek dah wujud, sistem matrik dah lain. They use the modul system which

modul 1- fizik,kimia,biologi,math
modul 2- fizik , kimia, sains komputer, math
modul 3- biologi, kimia, sains komputer, math.

why don't we just respect each other punyer tempat belajar before degree,, for me as myself, aku bersyukur masuk matrik, bile xdapat U pilihan, kami istiqamah,, kau x boleh judge ability seseorang dengan ape yang dorang x mampu, macam nie: kau x boleh judge ikan tu terer or not dengan suruh die panjat pokok. yaa sounds like a bit sial,, but that's the fact. korang judge matriks itu ini itu ini,, tp kau x masuk matriks,, korang kate matriks x same taraf ngan korang, tp korang xde idea langsung ape yang kitorang kene blajar.. korang kene tau, korang masuk PASUM dah bersedia untuk berjalan, kitorang masuk matriks kena merangkak dulu sebelum berjalan, kitorang kene blaja basic semula disebabkan kitorang x seterer anda tp, kami jugak bersedia untuk berjalan bersama anda pada masa yg sama.

Updated: Along the way I'm in this Universiti, I know this one thing for sure, If korang budak Asasi UM, then U get to sambung belajar in this Uni. Then u surely damn lucky sebab apa, sebab syllabus yang dak2x asasi um belajar, is actually the basic ilmu that we'll use in Degree in UM. Banyak je benda2x baru yang aku belajar plus tak pernah dengar masa belajar kat sini but dak2x asasi tau je benda tu sebab diorang mmg belajar. Hiks

Latest update: If you from matriks and want to try your luck in UM go on. If you from Matriks and Pasum and want to take engineering in UM for the sake of fame and boleh jadi bongkak. I tell u this. Better not. and if you are from PASUM and tak dapat masuk UM, jangan emo please. UM ni xde apa pon boleh dibanggakan. Unless kau dah x boleh kerek kat makcik pakcik kau sebab kau ah tak belajar kat UM, only then, kau boleh jadi emo and blame others. HAHAHAHA padahal sendiri yang bengong. Lels

notakaki: Once upon a time, i do care if people hurts while reading this but not this time. I dont care. Dont simply judge people. Just because u once good from your friends, doesnt mean that u will stay good. Adios.

4 comments:

Azira said...

mcm tu punye org pon ade ka??? rezeki masing2 kn..bersyukur je la ape yg kite dpt...

Ain Farhana said...

bagus pikah..sekurang-kurangnya ada orang dengar luahan hati kita budak2 matriks ni yang kononnya tak setaraf dengan diorang.. n one more thing, mungkin itu balasan untuk mulut busuk camtu..
sape kate kita budak2 matrik yang belajar 3 subject je? dengan dinamika, PI, koku, bagai.. ditambah lagi dengan kekangan masa untuk ke unit..*sigh*
diorang takkan dapat faham kita macam kita yang takkan dapat faham diorang..semuanya ada pros n cons..
*banyak2 bersabar ok pikah* =)

pikah W said...

kak azie: tu lah pasal,, menyirap darah je bace,, rase nak bagi pelempang laju2x kat empunya badan yg menulis.

ain: memang,, everything ade pros and cons,, nie yg aku boleh classify dalam: susah jadik budak pandai, tp x reti nak muhasabah diri

Anisah Zahorin said...

nice one lady.
btw, we matrixian deserve dapat tempat based on usaha yang dah kita curahkan. mcm biasa pedulikan org yg tak suka. apa je yg boleh diaorg buat haha~

rezeki tu Allah yg bagi. Allah Maha Adil. siapa kita manusia nak menafikan rezeki tu. ye tak??

lastly, congrates dear. =) senyum selalu peace yaww..